Суспільство
17 липня 2020
В Україні змінили правила видачі водійських прав
Відтепер підтвердити навички керування стало простіше.
news-image

З 17 липня в Україні змінили правила видачі прав та складання водійських іспитів.

Про це розповіли у  Головному сервісному центрі МВС.

Відтепер підтвердити навички керування стало простіше", - йдеться у повідомленні.

17 липня набрав чинності наказ МВС від 22 травня 2020 року № 408, який затвердив нові інструкції: про порядок приймання іспитів для отримання прав та про можливість фото- чи відеофіксації під час складання іспитів.

Основні нововведення:

при отриманні категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE  можна підтвердити наявність навичок керування транспортними засобами за будь-якою з категорій В, С1, С, D1 і D, а максимально допустима перерва в навичках керування збільшена до 3 місяців;

підтвердити навички керування транспортним засобом можна також документом на право власності транспортного засобу іншого з подружжя, та документами, що підтверджують позику, оренду, лізинг, або тимчасовим реєстраційним талоном;

у разі відкриття двох і більше категорій теоретичний іспит складається один раз за екзаменаційними білетами вищої категорії;

іспит припиняється, якщо особа користується підказками;

тривалість кожного етапу проведення практичного іспиту: на майданчику – не менше 10 хв, на дорозі – не менше 20 хв, а загалом – не більше години;

можливе відхилення від маршруту проведення практичного іспиту, якщо на ньому подальший рух неможливий (транспортний затор, дорожні роботи, ДТП тощо);

фото-, відеофіксація відбувається від початку кожного іспиту та ведеться безперервно до його завершення;

результати іспитів можна оскаржити протягом 10 робочих днів.Указом також визначені підстави для анулювання посвідчення водія (у разі позбавлення права керування отриманого вперше, надання фіктивних документів тощо).

Крім того, у документі вказано, що можливе виключення наявної категорії, якщо медичною довідкою вона не підтверджена, і її поновлення у разі надання нової меддовідки, якщо придатність до керування відновлена.

Головний сервісний центр МВС нагадав, що на його сайті можна ознайомитись із маршрутами для удосконалення навичок керування, а також перевірити свої знання ПДР на онлайн-тренажері. 

Раніше ми повідомляли, що камери зафіксували на дорогах порушень на 52 млн грн штрафів. Гроші підуть на покращення дорожньої інфраструктури та на безпеку дорожнього руху.

Раніше ми писали про смертельну ДТП під Києвом: водія Мercedes арештували без права на заставу. Сам Желепа під час засідання заявив, що написав заяву про відмову від послуг адвоката, що він не проти задоволення клопотання та визнає свою вину.

До речі, Зеленський скасував кримінальну відповідальність за нетверезе водіння. Водії, яких затримали на нетверезому кермуванні впродовж останніх двох днів, будуть відповідати за злочин за адміністративним законодавством.

Також стало відомо, що за місяць фотофіксації ПДР водії сплатили 31 мільйон гривень штрафів. У МВС кажуть про зниження кількості перевищень швидкості руху вчетверо.