Суспільство
21 липня 2020
На Закарпатті понад 100 років працює єдина в Європі водяна кузня
Кузня-музей працює за принципом водяного млина під дією сили води, що спадає з гірської річки Лисичанки.
news-image

На Закарпатті туристів запрошують відвідати унікальну водяну кузню-музей «Гамора», яка діє вже понад сторіччя. Про це повідомляє Туристичний бренд Закарпаття в Facebook.

Зазначається, що кузня працює в селі Лисичово Іршавського району. 

Це унікальна водяна кузня-музей «Гамора», яка діє вже понад 100 років, наразі вона є єдиною в Європі», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що кузня-музей працює за принципом водяного млина під дією сили води, що спадає з гірської річки Лисичанки.

Каналом у кілька сотень метрів вода подається на величезне колесо, рухаючи його. Обертальний рух колеса приводить у дію молот. А далі нагрітий метал «витанцьовує» під молотом у спритних і вправних руках коваля й на очах через деякий час з’являється виріб – підкова чи лопата», – зазначається в дописі.

Сама кузня – це кам’яна споруда завдовжки 36 метрів і завширшки 9 метрів. З тильного боку будови паралельно до неї встановлено широкий жолоб, яким із розташованого вище відстійника вода падає на колеса.

«Гамора» виробляє сільськогосподарський реманент, який користується у місцевих газдів особливим попитом.

На території кузні щороку – зазвичай останніми вихідними червня – відбувається свято ковальського мистецтва, яке привертає увагу ковалів з усього світу.

Нагадаємо, в Україні відновлять 100 історико-культурних пам’яток. Проєкт буде презентований найближчим часом та вже готовий до розгляду міністерствами. До переліку об’єктів, що підлягають відновленню, «увійдуть об’єкти, які об’єднають всю країну».

Як ми писали, українець заснував музей селфі в США. Людям потрібно щось нове, кольорове і яскраве. Всі розуміють, що сучасна молодь – це покоління Instagram.

Також стало відомо, що у Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка. Реалізація такого проєкту допоможе актуалізувати постать І. Франка в суспільстві, популяризуватиме історико-культурне надбання в Україні та за кордоном, сприятиме збереженню культурної спадщини Івана Франка і його родини.

До речі, Хмельницький музей виграв 300 тисяч гривень на ребрендинг. Осучаснення закладу стало можливим завдяки перемозі проєкту музейників у конкурсі від Українського культурного фонду.

Читайте також:МАУ запустять внутрішні рейси з Дніпра та Харкова