Події
23 липня 2020
Стартувала реставрація обсерваторії на горі Піп Іван
Відремонтована будівля служитиме рятувальникам, туристам та академічній спільноті з України та Польщі.
news-image

На горі Піп Іван розпочалися реставраційні та будівельні роботи в обсерваторії. Навколо зруйнованої метеовежі вже встановили риштування.Про це повідомили в пресслужбі проєкту PIMReC.

Що планують зробити?

Зазначається, що відремонтована будівля служитиме рятувальникам, туристам та академічній спільноті з України та Польщі.

Відповідно до проєкту, там працюватиме високогірний рятувальний навчальний центр. Крім того, зараз там діє пост рятувальників.

Ремонт у будівлі колишньої обсерваторії проводять у межах проєкту “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC)”. Його фінансує ЄвропейськийСоюз відповідно до Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2014-2020 роки.

Що відомо про обсерваторію?

Обсерваторію на цій горі збудували у 1938-му році. Вона функціонувала до 1941 року. Руїни колишньої обсерваторії стали називати “Білий слон”. Уже після набуття незалежності Україна та Польща згадали про зруйновану метеостанцію. У 2012 році розпочалося відновлення обсерваторії, але ремонт відбувався вельми повільно через брак коштів.

Зазначимо, що селяни поставили на колеса унікальний трактор. 20 років цей красень обробляв землю, а потім півстоліття прикрашав постамент. Допоки його не відновили працівники місцевої агрофірми.

Також повідомляли, що у Вінниці реставрують музей-садибу Михайла Коцюбинського.

Читайте також:Бюджет інституту “Полоніка” призначив 24 млн для реставрації пам’яток в Україні