Суспільство
23 липня 2020
На Харківщині пенсіонер організував збір батарейок на переробку
Батарейки збирали у пластикові баклажки та ставили в гаражі, який безкоштовно надала в оренду під збір вторсировини місцева мешканка.
news-image

Завдяки пенсіонеру Віктору Шаховському із селища Борова на Харківщині зібрали 400 кг батарейок, які вже відправили на переробку в Румунію. Про це повідомляє Укрінформ.

“Ще у 2016 році в інтернеті побачив інформацію про проєкт “Батарейки, здавайтесь”. Відразу записався до них у волонтери та почав збирати батарейки. Вони вислали плакати, які ми розвісили по селищу, і домовилися з магазинами, де продають батарейки, що в них розміститься по місткості для збору відпрацьованих батарейок. Назбиралося 383 кілограми”, – розповідає пенсіонер.

Батарейки збирали у пластикові баклажки та ставили в гаражі, який безкоштовно надала в оренду під збір вторсировини місцева мешканка.

“Спочатку сам відправив 20 кілограмів на львівський завод. А потім вони перестали приймати батарейки, бо це було збитково для них. А вже у 2018-му році дівчата з Києва зателефонували, бо готувалася до відправлення в Румунію партії. І от лише цього року все остаточно організували – знайшли спонсора, що сплатить перероблення. І нас попрохали свої батарейки відправити до Києва”, – розповідає Шаховський.

Щоб переслати такий вантаж, пенсіонер з однодумцями придбав контейнери.

“Це вартувало 1350 грн. Їх ми виручили з нашої благодійної «Барахолки». Люди безкоштовно віддають непотрібні їм речі, а ми їх продаємо – в кілька разів дешевше, ніж у секонд-хендах. Поштові послуги – це 1900 грн – сплатив спонсор, один з великих гіпермаркетів”, – пояснює Шаховський.

Наразі ж у гаражі пенсіонер збирає речі на перероблення: макулатуру, скляні пляшки, пластикові.

Такий екологічний волонтерський проєкт далеко не перший у Шаховського. Борівчанин стан двигуном багатьох змін у рідному селищі, з 1999-го року керуючи Борівською районною громадської організацією «Суспільна служба України».

У 2014-2015 роках активні борівчани закупляли для українських військових продукти, одяг, взуття.

“Витрачали в рік 45 тисяч на це. Все, що заробляли «Барахолкою», йшло на армію. У 2016-му, коли вже посилилося державне фінансування військових, ми переключилися на місцеві проєкти”, – згадує Шаховський.

Зокрема, організація на умовах співфінансування з обласним бюджетом долучилася до заміни вхідної групи в бібліотеці та встановлення спортивного майданчика в дитячому садку.

“Через нас також проходив проєкт фонду GIZ майже на 2 мільйони гривень – це ремонт дитсадка. А вже кілька років у нас реалізується спільний проєкт з Канадою – 50 на 50 – на закупку продовольчих кошиків багатодітним родинам. Це називається «Банк харчів»: кожного місяця 19 родин отримують продуктові набори”, – розповідає Шаховський.

Три дні на тиждень і за будь-якої погоди 70-річний пенсіонер працює на «Барахолці»: відкривається обов’язково, адже за речами приїздять люди з довколишніх сіл.

Як ми писали, Грета Тунберг отримала премію в розмірі 1 мільйон євро. Премію екологічній активістці Греті Тунберг за гуманність вручив Португальський фонд Гюльбенкяна.

Нагадаємо, на Чернігівщині планують переробляти сміття у водень. Згідно з «зеленою» угодою, Європа планує щорічно скорочувати викиди вуглецю на 100 млн тонн.

До речі, Рада у першому читанні підтримала збільшення штрафів у 150 разів за викидання сміття з вікон транспорту. У 15 разів можуть зрости штрафи за викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях.

Читайте також:Екологи попередили про кліматичну катастрофу в Україні