Київ
23 липня 2020
У Дніпрі в Києві з’явилися медузи
Медузи біля Києва – дійсно звучить екзотично, проте існують так звані прісноводні медузи Craspedacusta sowerbii.
news-image

В це важко повірити, але у Дніпровських водосховищах морська риба голка і дрібна медуза стали звичними мешканцями! 

Про це йдеться у пресрелізі "Української правди. Життя".

"Ми ніколи не могли собі навіть уявити, що в Дніпрі зможуть жити морські жителі. Але, на жаль, це реалії сьогоднішнього дня", – йдеться в повідомлені.

Асоціація рибалок України стверджує, що цього року їх дуже багато в річкових водах й загалом наголошують на катастрофічному стані Дніпра.

Медузи біля Києва – дійсно звучить екзотично, проте існують так звані прісноводні медузи Craspedacusta sowerbii.

Вони китайського походження і не є вже такою дивиною для України.

 
 

Перший випадок виявлення медузи у водоймах України відноситься до 1979 року, коли медуза була знайдена в водоймі-охолоджувачі Чорнобильської АЕС.  

У наступні роки медуза була виявлена також у районі скиду теплих вод Трипільської ГЕС у Канівському водосховищі, у водоймі-охолоджувачі Хмельницької АЕС та інших водоймах. 

У 21 сторіччі в засобах масової інформації стали з'являтися повідомлення очевидців про випадки скупчення великої кількості медуз у водосховищах Дніпровського та Волзького каскадів.

Можливою причиною збільшення чисельності медуз є помітне зростання температури води в літній період в останні роки.

Небезпека безперешкодного розмноження медуз полягає в тому, що об'єктом їхнього харчування є зоопланктон.

"Дніпро катастрофічно заростає і міліє. Тільки в столичній акваторії 57 мілин, які через три-п'ять років можуть перетворитися в острови, якщо не вжити екстрених заходів", – стверджують в Асоціації рибалок України.

Нагадаємо, під час літнього відпочинку все більш актуальним стає питання відпочинку на пляжах. Часто українці прагнуть вибрати для відпустки безлюдні пляжі, де зовсім не зустріти інших туристів. Українська телеведуча і журналіст Валерія Микульська активно подорожує по Україні і за кордоном.

Як ми писали, на Закарпатті понад 100 років працює єдина в Європі водяна кузня. Кузня-музей працює за принципом водяного млина під дією сили води, що спадає з гірської річки Лисичанки.

Також стало відомо, що у Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка. Реалізація такого проєкту допоможе актуалізувати постать І. Франка в суспільстві, популяризуватиме історико-культурне надбання в Україні та за кордоном, сприятиме збереженню культурної спадщини Івана Франка і його родини.