Суспільство
24 липня 2020
Головний санітарний лікар назвав орієнтовну вартість вакцини від Covid-19
За словами Віктора Ляшка, треба 100% вакцинувати все населення України, але, звісно, будуть певні обмеження.
news-image

Одна доза вакцина від Covid-19 орієнтовно коштуватиме 20 доларів. Це приблизно 500 грн.

Вона потребуватиме дворазового введення, тож загалом вакцина від коронавірусу коштуватиме орієнтовно 1000 грн. Для медпрацівників, співробітників силових структур, людей похилого віку, а також тих, хто має хронічні захворювання, її закуповуватимуть за гроші держбюджету.

Про це 22 липня в ефірі Українського радіо заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

У світі є сім вакцин від коронавірусу, які переходять у третю стадію випробування. Серед них є і вакцина, яку розробила китайська компанія.

«Сьогодні ще ніхто не підписує договори, наразі розміщується так зване замовлення на вакцину. Нам також вже прислали певну комерційну пропозицію і ми вже знаємо, скільки орієнтовно може коштувати вакцина. Перші, хто озвучив – це компанія з Китаю, яка зараз уже у третій клінічній стадії і перша у списку серед розробників у списку ВООЗ. Вона говорить, що вакцина буде коштувати близько 20 доларів, близько 500 гривень — одна доза і саме їхня вакцина буде потребувати двократного введення. Я не можу сказати через тиждень, два чи через місяць, оскільки ще проводяться клінічні дослідження, інструкції нема, препарат не зареєстрований. Але ми вже знаємо, що орієнтовно десь 1000 гривень потрібно буде для того, щоб захистити людину в Україні», – каже Віктор Ляшко.

 За словами Ляшка, треба 100% вакцинувати все населення України.

«У першу чергу, нам треба буде вакцинувати медичних працівників, силові структури. Другий етап — це люди похилого віку, оскільки це найбільша група ризику. І таких людей в Україні десь 6-7 млн. Далі люди з хронічними хворобами, бо нині найбільша кількість летальних випадків є у людей з цукровим діабетом, імуносупресіями тощо», – каже головний санітарний лікар.

Вакцини для цих категорій громадян будуть закуповувати за кошти держбюджету. Наразі планують виділення коштів на 40% населення.

Нагадаємо, Росію звинуватили у спробі викрадення даних про вакцину від коронавірусу. Велика Британія, США та Канада звинуватили Росію у хакерських атаках на дослідницькі центри та фармакологічні компанії.

Як ми повідомляли, вчені, серед яких 15 нобелівських лауреатів, підписали лист главі Національного інституту охорони здоров’я США, доктора Френсісу Коллінзу. Вчені зауважили, що випробування на людях можуть дати інформацію швидше, ніж звичайні випробування ефективності вакцини, які займають більше часу.

До речі, у США вакцина проти COVID-19, розроблена компанією Moderna, успішно пройшла початкову стадію медичних випробувань. Про це повідомляється в офіційному пресрелізі компанії.

Читайте також:В Англії носіння маски стало обов’язковим в магазинах, банках і на вокзалах