Суспільство
28 липня 2020
Жертви насильницьких злочинів будуть отримувати компенсацію - Мін'юст
Кабмін розробив законопроект, який буде примушувати засуджених за насильство відшкодовувати компенсації своїм жертвам
news-image

Держава буде виплачувати компенсацію жертвам насильницьких злочинів з Фонду відшкодування шкоди потерпілим. Про це повідомив у програмі «Офіційна розмова» на телеканалі «ДОМ» заступник міністра юстиції Олександр Банчук, пише «Є!».

За його словами, сума компенсацій буде визначатися за кожний вид злочину, але при цьому складе не менше 1000 грн.

Банчук нагадав, що згідно з розробленим Міністерством юстиції законопроекту, українці, постраждалі від насильницьких злочинів, будуть отримувати компенсацію від держави. Цю суму Кабмін планує стягувати з злочинця. Компенсацію планують виплачувати через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для цього пропонується створити Фонд відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких злочинів.

За словами чиновника, потерпілий маючи висновок судмедекспертизи про отримані ушкодження і копію інформації з Єдиного реєстру досудових розслідувань може очікувати на рішення про виплату компенсації, не чекаючи рішення слідства про затримання або оголошення в розшук підозрюваного.

Чиновник пояснив, що основною метою закону є швидка і ефективна допомога постраждалим, які і без того, при зверненні у систему, перебувають в складних життєвих обставинах.

Право отримати допомогу будуть також мати і родичі загиблого в результаті злочину особи, як психологічну, так і матеріальну.

Також читайте: Для придбання житла постраждалим від пожеж на Луганщині виділять по 300 тисяч — Зеленський

Читайте також:Масове вбивство на Житомирщині: дружина стрілка назвала причину конфлікту