Події
30 липня 2020
Телеканал КРТ позбавили ліцензії на мовлення
Національна рада не підтримала проект про продовження ліцензії цьому мовникові та повернеться до розгляду питання пізніше.
news-image

30 липня Національна рада на підставі звернень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і громадської організації «Альянс.Глобал» призначила позапланову перевірку ТОВ «Телестудія «Астра-ТБ» (супутниковий телеканал «КРТ»), м. Київ. У зверненнях йшлося про поширення ліцензіатом під час трансляції 12.06.2020 передачі «Гаряча лінія» мови ворожнечі, підбурювання до дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, використання образливих і зневажливих висловів, оціночних суджень і тверджень, що принижують людську честь і гідність.

Моніторингом мовлення телерадіокомпанії зафіксовано, що цього дня у часовому проміжку із 16.00 до 18.00 у прямому ефірі транслювалася передача «Гаряча лінія» на тему: «ЛГБТ-парад: пропаганда чи захист прав меншин?». Її повтори відбулися 13.06.2020 з 01.55 до 03.55 та з 12.46 до 14.47.

Ведучі передачі Євген Барков і Катерина Іванова не намагалися завадити учасникам передачі висловлювати мову ворожнечу стосовно ЛГБТ, не підтримали полеміку рівних точок зору, використовували лексику, застосування якої вважається нетолерантною щодо ЛГБТ.

Під час позапланової перевірки буде з’ясовано дотримання ТОВ «Телестудія «Астра-ТБ» абзаців шостого, тринадцятого частини другої статті 6 і пунктів а), в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до яких не допускається використання телерадіоорганізації для пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження; поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи, а також зобов’язано телерадіоорганізації поширювати об’єктивну інформацію і дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії.

Національна рада не підтримала проект про продовження ліцензії цьому мовникові та повернеться до розгляду питання пізніше.

Радимо почитати: Ігор Луценко про те як висвітлюватиме події з захопленням заручників у Луцьку російська пропаганда в Україні.

Також повідомляли, що Нацрада перевірить «Еспресо». Канал заявляє про тиск.

Читайте також:Суд Медведчука проти Кіпіані щодо заборони книги «Справа над Стусом». Пряма трансляція