Учені розробили прозору деревину, яка замінить скло (відео)
В результаті зі звичайної деревини вийшов матеріал підвищеної міцності, із електропровідністю ще меншою, як у скла
news-image

Вчені США розробили унікальний матеріал — прозору деревину, яка пропускає світло й одночасно є міцнішою від скла. У майбутньому нова технологія зможе замінити скло та пластик і суттєво змінити технології в будівництві.

Розробниками «прозорого дерева» стали хіміки з Мерілендського університету в Коледж-Парку, повідомляє Birdinflight, пише «Є!».

Для створення цього матеріалу використовувалася звичайна деревина, яка оброблялася майже до повного видалення кольорових домішок.

 На першому етапі деревину піддавали двогодинній високотемпературній обробці у водному розчині натрієвого лугу та з'єднань, які розщеплюють лігнін. Лігнін — це суміш ароматичних полімерів, яка утворює задерев'янілі стінки рослинних клітин. Саме молекули лігніну і надають деревині характерний колір.

На наступному етапі на отриману прозору «розм´якшену» деревину вчені нанесли прозору епоксидну смолу. Смола, хоча й не є екологічно чистою, але підвищує міцність прозорої деревини у 4—5 рази.

В результаті зі звичайної деревини вийшов матеріал підвищеної міцності, із електропровідністю ще меншою, як у скла, він зберігає здатність до біорозкладнення, чого не можна сказати про пластик.

Матеріал зберігає пористу природну структуру, яку можна заповнити газом або рідиною для отримання потрібних додаткових властивостей. Таким чином, «прозора деревина» можна знайти досить широке застосування.

Чесно кажучи, ми самі були здивовані тим, наскільки високого ступеня прозорості нам вдалося досягти, — розповів один із учених, Льян Бін Ху. — Цілком можливо, що в певних областях застосування ця технологія зможе повністю замінити скло та інші оптичні матеріали.

Поки вчені змогли виготовити фрагмент розміром не більше 12 х12 см і товщиною від частки міліметра до 1 см. Найближчим часом планується налагодити процес отримання прозорої деревини будь-якого розміру.

 Новий матеріал може бути використаний для виробництва будівельних матеріалів, меблів, теплозберігаючих вікон. Відомо, що в холодну пору року тепло стрімко витікає через вікна, тому що скло має високу теплопровідність. У той же час прозора деревина здатна не тільки проводити світло, але і могла б виконувати функцію ізоляції набагато надійніше і значно знизити витрати на опалення.

Прозора деревина також може застосовуватися у виробництві більш точного оптичного обладнання, яке раніше виготовлялося зі скла або пластику.

Опис технології автори представили в журналі Advanced Materials.

Як ми писали раніше, з 2021 року «швидка» приїжджатиме на деякі виклики не одразу: плани МОЗ на «екстренку»

Читайте також: У Тернополі створили шолом від вірусів