Світ
3 березня 2015
Альпіністам пропонують нести все назад із собою в сумці, щоб очистити Еверест від фекалій
Альпіністи, які намагаються підкорити найвищу світову вершину Еверест, залишають по собі надто багато фекалій та сечі.
news-image

В Асоціації альпінізму Непалу заявили, що ця проблема не тільки спричиняє забруднення довкілля, але й може сприяти поширенню хвороб, передає Єдність.інфо з посиланням на "BBC".

Керівник організації - Анг Тшерінг - хоче, аби влада країни вимагала від відвідувачів гори правильно поводитися зі своїми випорожненнями.

Він розповів, що більшість екскрементів роками нагромаджувалися навколо чотирьох таборів.

"Зазвичай альпіністи облаштовують свої вбиральні, викопуючи ямки у снігу, і залишають відходити своєї життєдіяльності там", - сказав він.

Туристичний сезон на Евересті починається цього тижня і зазвичай триває до травня. У цей час на схилах гори перебувають понад 700 альпіністів та їхніх поводирів.

"Це становить загрозу для здоров'я, і це питання необхідно вирішувати", - вважає Дава Стівен Шерпа, який бере участь в експедиціях з очищення схилів гори із 2008 року.

За його словами, деякі туристи несуть із собою спеціальні туалетні сумки, аби використовувати їх у горішніх таборах.

У базовому таборі є три вбиральні, вміст яких можна належно утилізувати, спустивши нижче. А табори між базою та вершиною мають намети та інше обладнання, але там немає туалетів.

Влада Непалу досі не знає, як вирішити проблему утилізації екскрементів, але, за словами керівника урядового департаменту, який займається питаннями альпінізму, Пушпи Раджа Катуви, чиновники уважно стежитимуть за засміченням гори.

Нові правила передбачають, що кожен альпініст повинен нести із собою 8 кілограмів відходів, повертаючись до базового табору. Саме стільки, на думку, експертів, кожен турист залишає по собі впродовж подорожі своїм маршрутом.

Групи туристів також залишатимуть 4 тисячі доларів застави, які вони втрачатимуть у разі невиконання правил. Минулого року сезон походів на Еверест припинили достроково по тому, як 16 поводирів загинули внаслідок лавини у квітні.

Загалом, намагаючись підкорити вершину Евересту, загинули сотні людей. Офіційно вважають, що вперше це вдалося зробити у 1953 році новозеландському альпіністові Едмундові Хілларі і його поводиреві з числа шерпів Тенцінгу Норгею.