Україна
2 серпня 2020
Головні новини за минулий тиждень
Читайте про головні новини за минулий тиждень
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за минулий тиждень.

Окупанти порушили «тишу» попри домовленості про припинення вогню

Окупанти у понеділок, 27 липня, порушили режим тиші на Донбасі, незважаючи на домовленості про припинення вогню. Про це сказав на брифінгу командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко. Він також заявив, що у випадку явної збройної агресії окупантів військові можуть давати збройну відповідь.  Кравченко, як Командувач Об’єднаних сил, запевнив, що у разі порушення противником режиму тиші і загрози життю нашим військовослужбовцям відповідь ЗСУ буде миттєвою і рішучою. За його словами, всі без винятку військовослужбовці готові виконувати накази керівництва, розуміючи важливість домовленостей, бо тепер йдеться про реальну можливість зупинити вогонь з обох сторін.

Політолог назвав п'ять найбільш значущих подій роботи Верховної Ради за цей рік 

Кирило Сазонов, український політолог, підбив підсумки роботи Верховної Ради за цей рік. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Звіти скінчились, емоції вщухли, а я можу тихенько підвести підсумки року роботи Верховної Ради за цей рік. Мій особистий рейтинг перемог і поразок в першу чергу фракції Слуга народу. Тому що без участі владної партії в цьому парламенті жодного рішення не було прийнято. Отже, всього п'ять найбільш значущих подій", - пише експерт.

ЄС не відкриє свої кордони для українців цього літа

Українці можуть очікувати на відкриття європейський кордонів не раніше осені, коли повинен бути спад захворюваності на коронавірус. Про це розповіла виданню «Сегодня» Ольга Стефанишина — віце-прем'єр-міністерка  з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. 

За її словами, відкриття кордонів залежить лише від епідситуації в Україні. Стефанишина також нагадала про домовленість, відповідно до якої кожна країна Єврозони може самостійно вирішувати, чи впускати на свою територію громадян тієї чи іншої держави.

Іран погодився виплатити компенсації за збиття літака МАУ

Іран погодився виплатити компенсацію за збиття біля Тегерана літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».
Про це заявив офіційний представник МЗС Ірану Аббас Мусаві 30 липня. У Києві відбулися переговори іранської та української делегацій щодо цих компенсацій родичам загиблих у цій авіакатастрофі. Україна на цих переговорах представляла усі держави, громадяни яких загинули на борту збитого літака МАУ. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що його відомство докладе усіх зусиль, щоб компенсації були максимальними. Яку суму врешті погодився виплати Іран, наразі невідомо.

З 2021 року «швидка» приїжджатиме на деякі виклики не одразу: плани МОЗ на «екстренку»

З 2021 року Міністерство охорони здоров’я планує поділити виклики екстреної медичної допомоги на 4 типи: критичний, екстрений, невідкладний і непрофільний. І час доїзду "швидкої" у цих категоріях відрізнятиметься. Про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов під час брифінгу 31 липня

Дитячі табори в Україні зможуть запрацювати з 1 серпня, але не всі 

В Україні з 1 серпня зможуть відновити роботу деякі дитячі табори. Відкриття кожного конкретного дитячого табору залежатиме від того, в якій із чотирьох карантинних зон він перебуватиме. Він пояснив, що працювати зможуть лише заклади в регіонах, які перебувають в зеленій і жовтій зоні.

Зеленський хоче зробити державними основні релігійні свята мусульман, юдеїв та християн

Президент Володимир Зеленський доручив уряду подумати над тим, щоби надати основним релігійним святам різних конфесій статус державних. Так, Зеленський доручив Кабміну «опрацювати питання» надання державного статусу таким релігійним святам: Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду та іншим. Опрацювати це питання уряд має разом з Всеукраїнською радою церков, Українським інститутом національної пам’яті та релігійними організаціями.

Як ми писали раніше, медикам та водіям «швидкої» мають підняти зарплати – Степанов

 

Читайте також: У МОЗ пояснили, як відбувається розрахунок внесення населеного пункту до зони