Політика
5 серпня 2020
Зеленський поговорив із Лукашенком про затриманих у Білорусі «вагнерівців». Україна хоче забрати їх собі й судити
Володимир Зеленський висловив переконання, що причетним до дій незаконних формувань на Донбасі не вдасться уникнути справедливого покарання.
news-image
Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, під час якої вони обговорили екстрадицію в Україну затриманих найманців російської приватної військової компанії Вагнера.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Володимир Зеленський висловив переконання, що причетним до дій незаконних формувань на Донбасі не вдасться уникнути справедливого покарання.

Сподіваюся, що всі підозрювані в терористичній діяльності на території України будуть нам передані для притягнення до кримінальної відповідальності згідно з чинними міжнародно-правовими документами», — сказав Зеленський.

Раніше, 4 серпня, Лукашенко виголосив послання до парламенту й народу, де прокоментував затримання «вагнерівців» у Білорусі. У ньому він фактично звинуватив Росію у брехні щодо ситуації із затриманням. Пізніше у Москві відповіли на звинувачення Лукашенка: сказали, що їхня вина не доведена, а Росія «своїх в образу не дасть».

Що то за затримані «вагнерівці»?

У Білорусі в ніч на 29 липня затримали 33 найманців приватної військової компанії «Вагнера». Слідство каже, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня. Напередодні їх взяли під варту.

Серед затриманих багато тих, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хоче екстрадувати їх і судити. Офіс генпрокурора вже оголосив підозри 28 «вагнерівцям» про участь у терористичній організації, серед них є 9 українців.

Свідчення затриманих «вагнерівців» відрізняються одне від одного. Хтось каже, що їхав у Стамбул охороняти якісь об’єкти, а хтось — щоб засмагнути й оглянути собор Святої Софії. Інші вказують, що їхали взагалі не в Туреччину.

А найкумедніше, що ці ж свідчення відрізняються від офіційних заяв російських посадовців. Так, посол РФ у Білорусі Дмитро Мєзєнцев заявляв, що затримані, можливо, є працівниками приватної охоронної фірми, яка мала летіти в якусь із країн. А вже через кілька днів російський консул Кіріл Плєтнєв (який зустрівся із затриманими) розповів, що «вагнерівці» мали їхати у Латинську Америку, а не Туреччину.

Також повідомляли, що у Росії заборонили організацію правих націоналістів, яка виступає проти війни з Україною і правління Путіна.

Читайте також:Аміачну селітру, яка і вибухнула у порту Бейрута, конфіскували з судна російського бізнесмена -ЗМІ