Суспільство
6 серпня 2020
Україна ініціюватиме посилення санкцій проти РФ через утиски ПЦУ в Криму
МЗС України закликає Росію припинити утиски і переслідування Православної Церкви України
news-image
Міністерство закордонних справ України засуджує виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги у Сімферополі”, – наголошується у заяві.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

Як заявляють у МЗС, таке рішення окупаційних органів відображає політику системного переслідування української православної спільноти в тимчасово окупованому Криму.

Так, лише тиждень тому російська окупаційна адміністрація вручила архиєпископу ПЦУ Клименту постанову про знесення храму в Євпаторії. У березні минулого року окупаційна адміністрація безпідставно затримувала самого архієпископа Климента, у квітні відмовилась зареєструвати місцеву релігійну організацію за його заявою, у червні ухвалила рішення розірвати угоду оренди приміщень, в яких розташовувався діючий кафедральний собор, у липні під виглядом ремонту будівлі було викрадено весь церковний обладунок єпархіального управління цього собору.

Переслідування української православної спільноти в Криму спрямоване на стирання української ідентичності на тимчасово окупованих територіях та є частиною політики утисків всіх релігійних спільнот в Криму, непідконтрольних Москві”, – заявляють у МЗС.

Наймасштабніші переслідування розгорнулись проти кримських мусульман. За даними правозахисників, 71 кримчанин мусульманського віросповідання знаходиться за гратами у рамках сфабрикованих справ.

Крім того, всупереч нормам міжнародного гуманітарного права РФ поширила на український Крим дію свого законодавства, що поставило поза законом близько 8 тис. вірян “Свідків Ієгови”. Двоє членів цієї спільноти ув’язнені окупаційною адміністрацією за релігійні переконання.

У МЗС зауважили, що російська окупаційна адміністрація в Криму зловживає законодавством у сфері боротьби з екстремізмом та застосовує адміністративне законодавство для боротьби з релігійними спільнотами.

Адміністративний тиск здійснюється не лише на ПЦУ. У цьому році штрафи за місіонерську діяльність накладались окупантом на равина общини месіанських євреїв та імама алуштинської мусульманської спільноти.

Всього за час окупації правозахисники зафіксували 91 адміністративну справу щодо релігійних організацій та їхніх членів у Криму, в рамках яких накладено 73 адміністративні штрафи на загальну суму у понад 1 млн рублів”, – йдеться у заяві МЗС.

При цьому вільними від перешкод у своїй релігійній діяльності лишаються лише православні церкви, підконтрольні Московському Патріарху, сказано в заяві.

Закликаємо РФ як державу-окупанта дотримуватись норм міжнародного права, зокрема і міжнародного гуманітарного права, та припинити утиски Православної церкви України та інших релігійних спільнот у Криму”, – наголосили в МЗС.

Разом із тим, у Міністерстві з питань реінтеграції окупованих територій заявили, що Україна у співпраці із міжнародними партнерами буде розглядати питання посилення санкцій проти осіб, причетних до переслідувань ПЦУ на території анексованого Криму.

Росія незаконно привласнила та розпоряджається майном кримської громади Православної Церкви України, чим порушує норми міжнародного права”, – заявив заступник голови Мінреінтеграції Ігор Яременко.

Росія у березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши “референдум” щодо його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії. 18 березня в Кремлі був підписаний так званий “договір” про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели ряд економічних санкцій проти РФ.

Читайте також: У Росії заборонили організацію правих націоналістів, яка виступає проти війни з Україною і правління Путіна.

Читайте також:Олександр Ольшанський: «Ми виконавчий комітет Ради реформ, ми готуємо документи, Рада реформ приймає рішення»