Найкращі фільми про Білорусь для перегляду на вихідні
Підбірка фільмів про Білорусь
news-image

Що подивитись на вихідні? Журналісти «Є!» підготували для вас підбірку фільмів про Білорусь. Зберігайте собі десь, щоб не загубити та подивитись всі.

1. «Наша людина в Сан-Ремо» (1990), пригодницький фільм

«Наш челове́к в Сан-Ре́мо»

Двоє друзів — один з сибірського будівництва, інший афганець, що виписався з госпіталю — їдуть відпочити до моря на південь. В провінційному ресторані один з них знайомиться, як йому здається, з талановитою співачкою Танею. Він вирішує зробити з неї зірку естради і лауреата всесоюзного і міжнародного конкурсів...

2. «Я родом з дитинства» (1966), кіноповість

«Я родом из детства»

Про дитинство тих, хто під час німецько-радянської війни вперше переніс тягар втрати близьких, бажання мстити ворогові і прагнення до щастя...

3. «Окупація. Містерії» (2004), військова драма

«Оккупа́ция. Мисте́рии»

Альтернативний (якщо порівнювати зі звичайною радянською пропагандою) погляд на те, що відбувалося в Білорусі під час німецької окупації. Скандальний фільм, який успішно показували за межами нашої країни, але на батьківщині його заборонили. Мінська прем’єра відбулася тільки на початку 2010-го.

«Окупація» складається з трьох новел, з яскравих і драматичних сюжетів, про які ви довго не забудете після перегляду. Національно орієнтовані білоруси вважають цей фільм видатним, хоча він був знятий за невеликі гроші незалежною студією. Чого варта тільки історія тітки, яка сховала і зцілила пораненого німця?

4. «Східний коридор» (1966), військовий фільм

«Восточный коридор»

Абсолютно нетиповий білоруський фільм, хоча там йдеться про Другу світову війну і місцевих підпільників. Під час прем’єри фільму стався скандал. Офіційні критики назвали його «антихудожньою і претензійною інтелектуальною драмою», повною «естетичного та етичного цинізму».

Насправді це майже сюрреалістична фантазія. Можна сказати навіть, психоделічного кіно. Для того часу фільм був надекспериментальним. Він відповідав європейській моді того часу. І навіть зараз виглядає дуже цікаво.

5. «Кооператив «Політбюро», або Буде довгим прощання» (1992), трагікомедія

«Кооператив «Политбюро», или Будет долгим прощание»

Антирадянська трагікомедія з глибоким змістом. Сатира, яка не втратила актуальності досі. Там знімалися видатні актори, як Олексій Петренко і Михайло Ульянов. Майстер білоруського кіно Михайло Пташук хотів показати у своєму фільмі, що наше суспільство невиліковне від радянських символів, і те, йому це вдалося. Якийсь підприємець вигадує акторську трупу з назвою «Політбюро», куди набирає двійників радянських лідерів і героїв – Сталіна, Хрущова, Брежнєва і Чапаєва.

Вони гастролюють, заробляють багато грошей. Партійне чиновництво, а також рекетири не дають спокою акторському кооперативу. А образи колишніх радянських керівників не дають спокою звичайним громадянам. Іноді смішно, іноді моторошно. У той час фільм вважався спірним, зараз ми бачимо, що Пташук передбачив багато.

Раніше ми писали, що вибори у Білорусі визнали такими, що відбулися

Читайте також: Український фільм здобув відзнаку престижного фестивалю