Світ
11 серпня 2020
Барикади, коктейлі Молотова і перша смерть. День після виборів президента Білорусі
Лукашенко найближчим часом проведе засідання Ради нацбезпеки і оборони країни, щоб ввести воєнний стан і комендантську годину.
news-image
У Білорусі продовжились протестні акції, які почались 9 серпня після виборів президента. У столиці країни Мінську силовики обстріляли протестувальників гумовими кулями, а також використали проти них світло-шумові гранати.

Зокрема, видання «Наша Ніва» повідомило, що на вулиці Кальварійській у білоруській столиці силовики відкрили вогонь по учасниках протестів. Видання заявляє, що внаслідок стрілянини їхня журналістка була поранена у ногу.

Крім того, ЗМІ повідомили, що у районі автовокзалу «Східний» правоохоронці застосували світло-шумові гранати.

Також у центральній частині Мінська закрили 6 станцій метрополітену.

У місті Брест правоохоронці також застосували зброю і світло-шумові гранати.

Близько 22:30 Euroradio повідомило, що силовики почали силовий розгін на Пушкінській площі у Мінську.

Протестувальники почали зводити барикади, використовуючи рекламні туби.

Учасники акцій протесту тікають від правоохоронців у Мінську, Білорусь, 10 серпня 2020 року

Люди беруть участь в антиурядових акціях протесту через день після оголошення попередніх результатів президентських виборів у Білорусі, Мінськ, 10 серпня 2020 року

Правоохоронці зустрічають мітингувальників у Мінську, які вийшли на акції протесту після оголошення попередніх результатів президентських виборів

Видання повідомило, що один протестувальник дістав поранення.

Крім того, внаслідок вибуху гранати поранений водій автобуса.

Правоохоронці б'ють і затримують невідомого протестувальника в Мінську, Білорусь, 10 серпня 2020 року. Поруч повз проходить пара
Правоохоронці патрулюють вулиці міста під час антиурядових акцій протесту через день після оголошення попередніх результатів президентських виборів у Білорусі, Мінськ, 10 серпня 2020 року
Правоохоронці стежать за антиурядовими акціями протесту в Мінську, Білорусь, 10 серпня 2020 року
 
Вантажівка міліції збиває учасника акції протесту в Мінську
 
Також повідомляється про те, що загинув мітингувальник.

Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ країни.

Як стверджують у відомстві, протестувальник «намагався кинути невстановлений вибуховий пристрій» у бік силовиків.

Білоруські протестувальники налаштовані рішуче, їх уже підтримав Байден. Лукашенко може ввести воєнний стан.

Основною частиною протестуючих є молодь. Люди не збираються здаватися і придумують все нові способи не послаблювати протести. Деякі пропонують тримати під контролем цілі вулиці, щоб їх не змогли розбити на групи. Поки незрозуміло, як вони зможуть утримувати територію цілодобово.

Тим часом кандидат у президенти США Джозеф Байден закликав Олександра Лукашенка звільнити політв'язнів і не бити протестуючих. Він також заявив про необхідність точного підрахунку голосів і звільнення всіх політв'язнів.

Також відомо, що Білорусь покинула лідер опозиції Світлана Тіхановском. Вона зараз знаходиться в Литві.

Крім того, за останньою інформацією, білоруський лідер найближчим часом проведе засідання Ради нацбезпеки і оборони країни, щоб ввести воєнний стан і комендантську годину.

Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська не визнає офіційних результатів виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Влада повідомила про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Зазначимо, Лукашенко відповів, хто відключив інтернет в Білорусі в день виборів.

Також повідомляли, що Варшава ініціює скликання позачергового саміту ЄС через події в Білорусі.

Читайте також:Акція солідарності з білоруським народом. Пряма трансляція