Суспільство
14 серпня 2020
Оксана Скиталінська: «Одним із найпотужніших факторів впливу на якість і тривалість життя є наша щоденна їжа»
Механізмів впливу їжі є багато, зокрема, це і вплив на активність генів, пов'язаних із старінням.
news-image

Якість та тривалість життя - це теми, які надзвичайно активно досліджуються вченими-біогеронтологами всього світу. І одним із найпотужніших факторів впливу є наша щоденна їжа.

Про це пише відома українська лікарка, дієтолог Оксана Скиталінська.

І справа не лише в калоріях, але в складі. Є нутрієнти (поживні речовини), які сповільнюють процеси старіння, є, які прискорюють. Механізмів впливу їжі є багато, зокрема, це і вплив на активність генів, пов'язаних із старінням. Результатом правильно підібраного харчування є: 1) підвищена стресостійкість організму; 2) сповільнення процесів глікації (хімічної реакції між цукрами та білками); 3) гальмування амілоідозу (утворення нерозчинних агрегатів білків у тканинах, зокрема, у нервових клітинах, що є пусковим механізмом хвороби Альцгеймера); 4) сповільнення вікового ослаблення імунітету; 5) зменшення системних запалень та мутагенезу (злоякісних перероджень) та багато інших", - пише лікар.

Дієтолог переконана, що сучасна людина має ставитись до свого харчування, як до дуже ефективної можливості не лише підтримувати тіло в "робочому" стані, але, крок за кроком, усвідомлено, покращувати його функції.

Оксана Скиталінська пропонує приготувати "Гаспачоборщ краси".
 
Розберемось у впливі цієї страви і її компонентів на наш організм (бо пам'ятаємо, що наша щоденна їжа має бути нашими ліками)", - додала лікар.
 
За рецептом, сюди входять: помідори (основа), морква (половинка кореню), буряк (четвертинка з малого коренеплоду), капуста кале або броколі чи листочки зеленого салату, часник,  оливкова олія, куркума (1/4 чайної ложки), змішана з чорним перцем, лимон (шматочок), чорнобривець (краще лише пелюстки з однієї квіточки на порцію, але я вкинула всю маленьку квіточку в блендер), сіль. 
 
Все вкинути в блендер, збити і негайно із задоволенням їсти, - додала лікар.
 
У страві надзвичайно багато біологічно активних речовин - тут лише яскраві та насичені кольори (це одна із обов'язкових умов харчування здорового довгожителя).
 
Каротиноїди із помідорів та бетакаротин із моркви покращують стан судин, сприяють синтезу вітаміну А в організмі, який забезпечує молодість шкіри та слизових оболонок. Дубильні кислоти із чорнобривців захищають структуру білків, сповільнюючи процес глікації. Дубильні кислоти також сповільнюють агрегацію амілоїда (білка, який утворюється при хворобі Альцгеймера)", - пояснила дієтолог.
 
Біологічно активні компоненти часнику захищають судини від атеросклерозу та тканини від злоякісних перероджень.
Часник допомагає відстрочити патологічні прояви, наприклад, при хворобі Альцгеймера, при серцево-судинних захворюваннях, недостатності кровопостачання головного мозку, ішемії судин, атеросклерозі та інших захворюваннях. Олеїнова кислота із оливкової олії запобігає злипанню тромбоцитів та утворенню тромбів, сповільнює запалення (за рахунок пригнічення утворення С-реактивного білка (одного із "маркерів" запалення та старіння). Поліфеноли оливкової олії здатні проникати через гематоенцефалічний бар'єр та ефективні у профілактиці нейродегенеративних захворювань, зокрема,хвороби Альцгеймера та Паркінсона (захищає мозок від втрати дофамінергічних нейронів)", - пише лікар.
Куркумін має сильні протизапальні властивості, захищає нервові клітини від утворень амілоїду та тау-білка (як вище вже згадувалось, одних із маркерів хвороби Альцгеймера. Має протидіабетичний ефект та знижує ризик ушкодження тканин. Ефективний проти багатьох патогенних мікроорганізмів, оздоровлює та омолоджує мікробіоту кишечника", - додала Скиталінська.

Нагадаємо, ми писали, чи дійсно українська домашня кухня корисна для здоров'я. Експерт радить звернути увагу не тільки на традиційні борщ, котлети, крученики, бограч, а й на напівзабуті українські страви.

Стало відомо, що в Україні затвердили план, за яким мають реформувати систему шкільного харчування. У документі обов’язки міністерств і відомств розписані до 2023 року. У 2020 році планують затвердити норми та порядок організації харчування учнів. Зокрема, хочуть розробити приблизні двотижневі меню із сезонними продуктами.

Раніше ми писали, що Британія оголошує війну «сміттєвій їжі» для боротьби з ожирінням. Дослідження показали, що ті, хто страждає на ожиріння або надмірну вагу, мають підвищений ризик смерті від коронавірусу або важкого перебігу хвороби.

Читайте також:Антон Орех: «Головне, що вакцину на тваринах перевірили. А російська людина - та ж скотина. Значить, можна»