Iнтерв’ю
18 серпня 2020
Микола Коханівський: «Лукашенко вже як зацькований звір, може піти на крайнощі.»
Ексюклизивне інтерв'ю з українським націоналістичним громадсько-політичним діячем, військовим Миколою Коханівським.
news-image

Кореспондент Єдності на марші за Вільну Білорусь в Києві поспілкувалась з українським націоналістичним громадсько-політичним діячем, військовим Миколою Коханівським.

Кор.: Лукашенко вже говорив з Путіним по телефону. Лукашенко сказав, що Путін пообіцяв йому військову підтримку. Як Ви гадаєте, чим це може відгукнутися для Білорусі?

Микола Коханівський: В цьому випадку, я думаю, Лукашенко трохи лукавить, хоча, в принципі, все можливо. Він вже, як зацькований звір, може піти на крайнощі. Справді зібрати всі сили, весь свій ОМОН, покликати Путіна і залити Білорусь кров'ю. Але тут питання в Білоруській нації, яка зараз змагається і піднялась. Їм треба додавити, так як вони почали по всій Білорусі, їм треба виходити. Якщо їх будуть бити, то їм треба відбиватися.

Як білоруський доброволець, друг Сябро, він правильно сказав, що Тіхановська зараз мусить утворити уряд і вже давати якісь розпорядження, зокрема гарантувати білоруським добровольцям повернення в Білорусь, щоб вони могли взяти зброю в разі чогось і захищатися від москаля. Тому зараз це питання лише в білоруській нації, яка поки що лише самоорганізована, це добре, але з молитвою треба виходити. Якщо доведеться битися — значить битися. Не вагатися. Бо виходить так: ОМОНу застосовувати насилля можна, а Білорусам - не можна, бо це порушення якогось там закону. Ні. Народ має право на повстання. Якщо доведеться займати приміщення - значить займати, але вони мусять дотиснути попри загрозу вторгнення Москви. Ну зайде Москва і що? Тисячі білорусів у в'язниці? Тисячі білорусів в Сибірі, тортуровані і змучені.

Білоруси почали набагато краще аніж ми на Майдані. Тому ні в якому разі зараз неможна відступати попри будь-які загрози, попри погрози Лукашенко, що з Путіним домовився і Путін введе війська. Ну і що? В такому темпі як Білорусь живе, Путін рано чи пізно введе війська з благословіння того ж Лукашенка. Тому, розпочавши дуже добре, треба завершувати своє повстання лише перемогою, на це налаштовуватись. Як це робити я вже сказав.

Кор.: Чи може Росія використати такий план по Білорусії як зараз це відбувається в Сирії? Тобто, будуть Лукашенка утримувати президентом на цій території і що по всій території Білорусі може розпочатися війна. Саме через ці дії Росії. Чи розглядаєте Ви сирійський варіант в Білорусі?

Микола Коханівський: Все що завгодно може бути. Від Росії можна очікувати всього чого завгодно. Ми могли б перемогти Росію, якби не режим внутрішньої окупації, який не дає нам ні воювати, власне нічого не дає на фронті. Білорусам буде складніше, але ми готові підставити їм плече і боротися разом з ними разом, якщо вони нас покличуть. Але зараз все залежить від них. Я вже не думаю, що прямо аж так Путін введе війська коли тисячі, сотні тисяч людей будуть виходити на Майдан. Але навіть якщо, припустимо, Білорусь, хоча я в це не вірю, програє - це вже є історія, яка в пам'яті народу відкладеться і на майбутнє з іменами отих героїв, які зараз які загинули. Всією площею вони ще будуть повставати. Але вірю, що в них вистачить терпіння, наполегливості, мудрості дотиснути режим і перемогти попри всі загрози. Нехай моляться - це основне. Хай священники виходять на площу, починають молитися, як у нас було на Майдані, і їх Господь благословить на перемогу.

Кор.: Як Ви вважаєте, чи достатньою була реакція президента Зеленського на те, що Білорусь передала до Росії Вагнерівців?

Микола Коханівський: Я не дуже відстежував яка там була реакція, тому що що Порошенко, що Зеленський - це вороги української нації. Це представники й очільники режиму внутрішньої окупації. Те, що передали вагнерівців не їм, то хто там обуриться - вони самі беркутівців відпускали. Відпустили вже майже всіх. Тому яка б не була реакція, я не думаю, що Зеленський якось може допомогти суттєво білорусам в цьому. Ну, проявив реакцію, от і все і мовчить далі, хоча зараз логічно проявити підтримку білоруській площі всебічну. Цього поки що немає. Що можна очікувати від режиму внутрішньої окупації? А от від української нації підтримку зараз спостерігаємо.

Так було тоді, коли у нас було важко. Білоруси змагались на Майдані. Білоруси дотепер змагаються на фронті. Оця солідарність національна, вона в принципі важлива.

А те, що там реакція Зеленського, я ж кажу, я її не відслідковую, тому що це ворог мого народу. Я не дуже за ним слідкую. Стане революція - він мусить постати перед народом. Як і Порошенко.

Кор.: Дякую.

Нагадаємо, що Депутати Європарламенту оголосили Лукашенка персоною нон-грата в ЄС.

Також повідомляли, що у Києві проходив марш «За Вільну Білорусь!». Пряма трансляція.

Читайте також:Акція в Києві на підтримку народу Білорусі. Пряма трансляція