Світ
19 серпня 2020
Українка за походженням Христя Фріланд стала першою жінкою-міністром фінансів Канади: що про неї відомо
З новою посадою Христю Фріланд уже привітав, зокрема міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та Світовий конгрес українців.
news-image
Міністеркою фінансів Канади призначили Христю Фріланд, яка має українське походження. Вона стала першою жінкою на цій посаді. Розповідаємо, що про неї відомо.

Про це вона написала у Twitter.

Це честь і привілей бути першою жінкою-міністром фінансів Канади. Я з нетерпінням продовжу роботу нашого уряду, допомагаючи Канаді встати на ноги. Ми допоможемо канадській економіці оговтатися від цих важких часів», — прокоментувала Фралінд.

З новою посадою Христю Фріланд уже привітав, зокрема міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та Світовий конгрес українців.

А що з попереднім міністром фінансів?

Попередній міністр фінансів Білл Морно подав у відставку 17 серпня на тлі повідомлень про конфлікт із прем'єр-міністром Джастіном Трюдо. Вони начебто не могли дійти згоди щодо витрат під час пандемії та плану виходу країни з кризи, пише Reuters. Зокрема Трюдо вважав, що саме «зелені» ініціативи мають стати основою економіки, Морно не погоджувався. Натомість Морно заперечив, що Трюдо змусив його піти у відставку.

Чому наступницею обрали Фріланд?

Христя Фріланд спершу була журналісткою, але у 2013 році її обрали членом парламенту Канади. У першому уряді Трюдо Фріланд була міністеркою міжнародної торгівлі (2015) та закордонних справ (2017-2019), а у другому — віцепрем'єркою і тепер міністеркою фінансів.

Як пише Reuters, Трюдо довіряє політикині та навіть подумує передати їй управління Ліберальною партією, зокрема й через це довірив їй посаду міністерки фінансів.

Як очільниця Мінфіну Фріланд має відновити економіку після пандемії. Наразі дефіцит канадського бюджету — 253,4 млрд доларів, це найбільший дефіцит після Другої світової війни. Поки Фріланд не розголошувала свій план дій.

Натомість експерти вважають, що її досвід на посаді міністерки закордонних справ допоможе й на посаді міністерки фінансів. Зокрема згадують про її участь у перемовинах про торговельну угоду USMCA між США, Канадою та Мексикою. Ця угода має покращити умови праці в країнах-підписантах, посилити контроль за дотриманням екологічно безпечного виробництва, а також встановити нові умови для безмитної торгівлі окремими видами товарів — зокрема, транспортними засобами й молочною продукцією.

Що ще відомо про Фріланд?

Мати політикині Галина Хом'як українка за походженням (її батько українець) народилася в Німеччині у таборі для біженців після Другої світової війни. Сама Христя Фріланд вже народилася у Канаді. Вона вільно володіє українською мовою та постійно заявляє про підтримку України. Зокрема вона вимагала Росію звільнити вже колишнього політв'язня та режисера Олега Сенцова. А у 2020 році організація Freedom House відзначила політикиню премією імені Марка Палмера за боротьбу за демократію.

Також повідомляли, що Демократи офіційно висунули Байдена суперником Трампа.

Нагадаємо, що у Канаді створюють онлайн-енциклопедію старовинних українських пісень.