Світ
25 серпня 2020
Лукашенко звільнив посла, який публічно підтримав протестувальників
Лещеня став першим білоруським дипломатом, який публічно виступив з підтримкою протестів у Білорусі.
news-image

Александр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, підписав указ про звільнення з посади посла Білорусі в Словаччині Ігоря Лещені, який став першим дипломатом, що публічно підтримав масові протести проти Лукашенка. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Лукашенка. 

Лещеня став першим білоруським дипломатом, який публічно виступив з підтримкою протестів у Білорусі. У середині серпня Лещеня заявив, що солідарний з тими, хто вийшов на вулиці білоруських міст з мирними демонстраціями, та що його шокували розповіді про катування і побиття громадян.

18 серпня Лещеня подав заяву про відставку, заявивши, що його громадянська позиція не відповідає визначеній Лукашенком політиці. 

Нагадаємо, жоден диктатор не повірить, що проти нього повстав власний народ, - Віталій Чепинога. У диктаторів сурова доля. Єдиний вихід у диктатора такий: самому померти, доки не вбили.

До речі, депутати Європарламенту оголосили Лукашенка персоною нон-грата в ЄС. Євродепутати засудили арешти та акти насильства і тортур проти мирних демонстрантів та закликали до всебічного розслідування цих злочинів.

Також стало відомо, за словами Лариси Волошиної, сьогоднішня Білорусь - це не тільки сценарій, якого Україні вдалося уникнути. Вона - нагадування про можливе майбутнє. Журналістка переконана, що в Україні намагаються запустити такі самі процеси, які впроваджував Лукашенко.