Банкіри прогнозують ослаблення гривні у вересні
Згідно з оцінками експерта, середньорічний обмінний курс в 2020 році складе 26,90 грн/$ 1, що фактично дуже близько до показників 2017-2018 років.
news-image

Гривня за підсумками вересня поточного року може послабитися до 28,2 грн за долар через вплив сезонних чинників, в тому числі завдяки поверненню ділової активності та черговому запуску економіки. Такі прогнози у вітчизняних банкірів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Історично в кінці серпня і на початку вересня в Україні відзначається зростання курсу долара. Це пов'язують з поверненням ринку до ділової активності та черговим запуском економіки. Враховуючи ситуацію, яку ми спостерігаємо зараз, ринок очікує зростання курсу долара. Думаю, максимальні значення на міжбанку, яке ми можемо побачити в цей період - 28,15-28,20 грн/ ", - зазначив директор департаменту казначейських операцій Аккордбанку Юрій Єфремов.

Згідно з оцінками експерта, середньорічний обмінний курс в 2020 році складе 26,90 грн/$ 1, що фактично дуже близько до показників 2017-2018 років.

Як повідомила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, макроекономічні фактори дають підстави очікувати відносної стабільності обмінного курсу в найближчі місяці. Вона уточнила, що на ринку металургійної продукції в останні місяці спостерігалося істотне зростання цін, що дає підстави очікувати досить високих надходжень валютної виручки від експорту до кінця року. 

"Крім того, Україна збирає один з найбільших урожаїв зерна за всю історію", - зазначила Коробкова.

Разом з тим низька інфляція і недавнє посилення курсу євро на світових ринках стримують фундаментальне тиск на гривню через механізм ефективного курсу, додала експерт.

Як ми писали, Шмигаль розраховує, що долар не вийде за межі 29 гривень до кінця року. Він запевнив, що розуміє стурбованість інвесторів і бізнесу з приводу очікувань можливого росту курсу долара.

Нагадаємо, уряд запланував три етапи підвищення мінімальної зарплати на 2021 рік. Відповідно до розрахунків, збільшення мінімальної заробітної плати стимулюватиме споживчий попит на українську продукцію, дасть змогу привести мінімальну зарплату до реального прожиткового мінімуму.

До речі, кілька десятків протестуючих під егідою Незалежної профспілки гірників України четвертий день пікетують будівлю Офісу Президента. Про це повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України та народний депутат від фракції "Батьківщина Михайло Волинець.