Економіка та бізнес
8 вересня 2020
Іпотеку можна видавати людям під 2-3%, - економіст з команди Пальчевського
Нинішня влада запропонувала іпотеку під 10%, не розуміючи простої істини - при такій ставці «іпотека не живе».
news-image

Про це Олексій Кущ написав на своїй сторінці в Facebook.

Ми вважаємо за необхідне створення міського центру компенсації відсоткової ставки до рівня 2-3% за рахунок коштів спеціального фонду, який буде формуватися як внесками з міського бюджету, так і відрахуваннями забудовників в розмірі 5% від обсягів продажів. Сам фонд співпрацюватиме з усіма банками, які зацікавлені в кредитуванні закупівлі житла в Києві. Десятки тисячі киян зможуть купити квартиру в кредит на 20-30 років з відсотковою ставкою 2-3% », - пише він.

Крім того, економіст розкритикував існуючий іпотечний ринок.

Нинішня влада запропонувала іпотеку під 10%, не розуміючи простої істини - при такій ставці «іпотека не живе». Це все одно, що нагріти акваріум до 99 градусів і думати, що "рибкам добре і тепло". При такому рівні відсотків, порушуються базові принципи іпотеки та покупець житла переплачує у вигляді відсотків суму, що перевищує вартість квартири і кредитна капіталізація такого житла ніколи не наздожене ринкову вартість», - резюмував представник політсили «Перемога Пальчевського».

Раніше, Олексій Кущ представив економічну концепцію, реалізація якої дозволить знизити вартість комунальних послуг на 20-30%.

Як ми писали, Шмигаль розраховує, що долар не вийде за межі 29 гривень до кінця року. Він запевнив, що розуміє стурбованість інвесторів і бізнесу з приводу очікувань можливого росту курсу долара.

Нагадаємо, уряд запланував три етапи підвищення мінімальної зарплати на 2021 рік. Відповідно до розрахунків, збільшення мінімальної заробітної плати стимулюватиме споживчий попит на українську продукцію, дасть змогу привести мінімальну зарплату до реального прожиткового мінімуму.

До речі, кілька десятків протестуючих під егідою Незалежної профспілки гірників України четвертий день пікетують будівлю Офісу Президента. Про це повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України та народний депутат від фракції "Батьківщина Михайло Волинець.

Читайте також:Уряд планує знизити ставки за іпотекою до 5-7% — Шмигаль