Події
10 вересня 2020
Навальний повністю прийшов до тями після отруєння - Der Spiegel
Лікарі вважають, що Навальний вижив тільки завдяки тому, що пілоти швидко посадили літак в Омську, а також тому, що атропін він отримав ще в аеропорту.
news-image
Російський політик Олексій Навальний повністю прийшов до тями після того, як його вивели з медичної коми в берлінській клініці «Шаріте». Про це повідомляють The Insider, Bellingcat і Der Spiegel, пише meduza.

За даними видань, стан здоров'я опозиціонера «краще, ніж можна було б очікувати в такій ситуації». Навальному навіть вдалося згадати події, що передували його отруєнню, пише The Insider. Також він знову може говорити, пише Der Spiegel.

На думку лікарів, психічно Навальний вже відновився майже повністю, а фізично йому вдасться відновитися на 90% (відновлення Сергія Скрипаля та Омеляна Гебрева проходило набагато важче і довше, пише The Insider). Лікарі вважають, що Навальний вижив тільки завдяки тому, що пілоти швидко посадили літак в Омську, а також тому, що атропін він отримав ще в аеропорту.

Лікарі дозволили допускати до Навального відвідувачів (раніше його могли відвідувати тільки самі лікарі і дружина). Але для зустрічі з політиком потрібно подолати три кордони охорони, пише The Insider з посиланням на джерело. Охорона госпіталю «Шаріте» була посилена після того, як стало ясно, що Навальний все пам'ятає, так як це робить його положення більш небезпечним.

За даними джерела The Insider, німецькі спецслужби готуються не лише до фізичних погроз Навальному, але і до «Дезінформаційного шторму», включаючи спроби дискредитувати клініку «Шаріте».

Раніше видання Die Zeit з посиланням на джерела повідомило, що Навальний був отруєний новим, більш небезпечним типом «Новачка» і залишився живий тільки завдяки ланцюжку випадковостей. Der Spiegel пише, що, на думку органів безпеки Німеччини, це була операція російських спецслужб. Застосована проти Навального речовина могла бути вироблена тільки в спеціальній військовій лабораторії в Росії.

«Я був би радий, якби те, що пише Der Spiegel було правдою, але на жаль, в цій статті присутня величезна кількість фактичних помилок», - заявив «Медузі» соратник Навального Леонід Волков, не уточнюючи подробиць. Прес-секретар Навального Кіра Ярмиш заявила, що стаття «дуже сильно перебільшена. У свою чергу берлінська поліція повідомила РІА Новини, що не знає, звідки з'явилася інформація про посилення охорони Навального.

Зазначимо, що сліди «Новічка» знайшли в організмі та на речах Навального.

У Путіна ж на ультиматум Меркель у справі Навального відповіли погрозою Німеччині

Читайте також:Маруся Звіробій: «Зараз іде активна фаза окупації України Російською Федерацією»