Війна
11 вересня 2020
Бойовики тричі минулої доби порушили перемир'я — штаб
В ОБСЄ за порушення рахують кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції рахуються як один факт порушення.
news-image
У зоні бойових дій на Донбасі 10 вересня бойовики тричі порушили всеосяжне перемир'я. Втрат серед українських військових немає.

Про це повідомляє штаб операції Об'єднаних сил.

Так, бойовики зі стрілецької зброї обстріляли українські позиції неподалік Шумів, де мала пройти зустріч представників Спільного центру з контролю та координації та ОБСЄ. Постраждалих унаслідок обстрілу немає.

Також бойовики двічі обстріляли позиції біля Золотого. Українські військові вогонь у відповідь не відкривали.

Крім того, станом на вечір 9 вересня ОБСЄ нарахувала загалом 1001 порушення перемир'я від 27 липня.

В ОБСЄ за порушення рахують кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції рахуються як один факт порушення.

Що зараз на Донбасі?

З 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню. Зокрема ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню стосовно військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення.

Донедавна головним досягненням перемир'я вважали те, що від обстрілів не загинув і не дістав поранення жодний український військовий. На 42-й день перемир'я, 6 вересня, бойовики порушили режим «тиші» й обстріляли позиції української армії на Луганщині, один військовий дістав поранення.

Так званий керівник самопроголошеної «ДНР» Денис Пушилін 5 вересня побачив порушення перемир'я, укладеного наприкінці липня, там, де його більше не побачив ніхто, і почав грозитися знищити позиції українських військових.

Погрози Пушилін постійно відтерміновував, посилаючись на можливість урегулювати все через перемовини в Мінську. 9 вересня під час засідання ТКГ саме це врегулювання і було досягнуте: «ДНР» відрапортувала про допуск своїх представників для інспектування позицій українських військових, щодо яких вона висувала претензії. Спільну інспекцію згодом підтвердили і в Офісі президента.

Та вже перед самим її початком 10 вересня в Офісі президента заявили, що інспекцію скасовують, бо бойовики та Росія висунули нові вимоги. За даними ЗМІ, серед цих вимог зокрема: відвідування нових точок, здійснення фото- та відеофіксації та підписання спільного протоколу.

Українська делегація в ТКГ вважає, що ці вимоги «грубо порушують досягнуті 9 вересня домовленості». Відтак представник України в ТКГ Леонід Кравчук звернувся до ОБСЄ з проханням відкласти інспекцію.

Нагадаємо, Пєсков зазначив, що Росія не може ручатися за дотримання режиму тиші на Донбасі

Раніше Військовий оглядач розповів про фактори, які роблять спроби примирення нескінченними і - під кожні нові вибори.

Читайте також:Кравчук підтвердив, що Україна дозволила бойовикам «ДНР» оглянути позиції ЗСУ на Донбасі