Економіка та бізнес
15 вересня 2020
Нацбанк посилює контроль за електронними грошима: що змінюється?
Банки мають перевіряти кожного, хто відкриває електронний гаманець для різних операцій.
news-image
Національний банк вводить декілька нових правил, які мають зробити користування електронними грошима більш прозорим та захищеним.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Одні зі змін стосуються ідентифікації користувачів. Банки мають перевіряти кожного, хто відкриває електронний гаманець для різних операцій. Наприклад, чи існує така фізична чи юридична особа, на ім'я якої відкрили гаманець. Крім того, перекази за допомогою електронних коштів повинні мати інформацію про платника та одержувача.

Але ідентифікація користувачів не потрібна, якщо операція здійснюється із використанням заздалегідь вже оплаченої картки, та у разі оплати товарів за допомогою електронного гаманця, який був створений лише для проведення цієї самої операції. 

Нові ліміти 

Якщо користувача ідентифіковано, то для нього скасовується обмеження щодо сум та електронних грошей, на які здійснюються розрахунки та перекази. На електронному гаманці, який поповнюється, може зберігатися сума до 400 тисяч гривень.

Захист користувачів 

Для цього Нацбанк висунув певні вимоги перед банками. Зокрема, це укладення договору із користувачем про відкриття електронного гаманця, неможливість надавати кредит із коштів, які отримані як за випущені електронні гроші. 

А що таке електронні гроші?

На відміну від справжніх грошей, електронні гроші існують та поширюються за допомогою інформаційних технологій та не є лише записами на рахунках у банківських установах. На відміну від грошей на звичайних банківських рахунках, електронні гроші випускає сам банк. Наразі електронні гроші тестують у всьому світі, однак їхнє повноцінне використання в обігу не відбувається.

Радимо почитати: Павло Клімкін: «Все це усвідомлення природи російського режиму відбувається за принципом»краще пізно, ніж ніколи".

Також повідомляли, що грошові перекази в Україну скоротилися на третину мільярда доларів.

Читайте також:Іпотеку можна видавати людям під 2-3%, - економіст з команди Пальчевського