Події
16 вересня 2020
Урочисте відкриття меморіальної дошки Георгію Гонгадзе. Пряма трансляція
Кореспондент Єдності перебуває на відкритті та проводить пряму трансляцію.
news-image

У Києві увічнюють пам`ять Георгія Ґонґадзе.

В Києві на фасаді Національної спілки журналістів України з`явиться меморіальна дошка Георгію Ґонґадзе - видатному українському журналісту, Герою України, засновнику видання "Українська правда".

Кореспондент Єдності перебуває на відкритті та проводить пряму трансляцію.

Урочисте відкриття відбувається сьогодні, 16 вересня, на вул. Хрещатик 27-а.

Нагадаємо, що рівно 20 років тому, 16 вересня 2000 року, зник авторитетний журналіст, засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе. У причетності до його смерті підозрювали тодішню владну верхівку України, однак за ґратами опинилися лише виконавці злочину.

Пам'ятаємо!

У листопаді 2000 року в лісі під Таращею Київської області виявили обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту.

У 2009 році в Київській області знайшли рештки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе.

Весь цей час тіло Георгія, якого друзі називали Гією, не ховали, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе не визнавала, що знайдені останки належать її синові. 30 листопада 2013 року мати Гонгадзе померла на 69-му році життя.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.

Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста. Захист Пукача просив замінити довічне ув’язнення на 15 років в’язниці, але 6 січня 2016 року Апеляційний суд залишив вирок без змін.

Похорон убитого журналіста відбувся 22 березня 2016 року в Києві.

Замовником убивства Георгія Гонгадзе слідство визнало колишнього міністра МВС Юрія Кравченка, який давно вже був мертвим. За офіційною версією, у 2005 році Кравченко вчинив самогубство двома пострілами в голову. Родина Гонгадзе вважає, що справжніх замовників вбивства досі не названо.

26 травня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що планує за півроку завершити розслідування справи Гонгадзе.

За ініціативою Національної спілки журналістів України з 2007 в Україні у третю п'ятницю вересня також відзначається День пам'яті загиблих журналістів. Зазвичай ця дата приблизно співпадає з річницею зникнення Гонгадзе.

Посмертно журналісту присвоєно звання Героя України.

Автор меморіальної дошки – скульптор Василь Маркуш; робота погоджена з родиною журналіста, зокрема, із Мирославою Гонгадзе.
 
 

На заході присутні, зокрема, правозахисниця, представниця родини Гонгадзе Валентина Теличенко, журналіст Вахтанг Кіпіані, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, Севгіль Мусаєва - головна редакторка видання «Українська правда».

Більше 70 нападів на журналістів щороку фіксують правоохоронці. Це дика цифра", - стверджує Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

Декларативно говорять про захист журналістів, але справедливості немає. Бракує політичної волі лідерів країни", - каже Сергій Томіленко.

Також до слова запросили Олександра Никоряка, директора Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Зазначимо, що прем'єра фільму Суспільного під назвою "Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди" відбудеться 17 вересня о 19.30 у літньому театрі "Мушля" (вул. Паркова, 3). У ньому про справу Гонгадзе розкажуть відомі журналісти, близькі та друзі Георгія. Серед них українська телеведуча, журналістка, удова Гонгадзе Мирослава, журналістка, співзасновниця і власниця інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула, головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва, аналітик Євген Глібовицький, головна редакторка "Дзеркала тижня" Юлія Мостова, журналіст, публіцист і телеведучий, народний депутат України від партії "Голос" Сергій Рахманін, журналіст, український політичний діяч, наразі заступник генерального директора державного концерну "Укроборонпром" Мустафа Найєм, журналіст, наразі член наглядової ради державного акціонерного товариства "Укрзалізниця" Сергій Лещенко, журналіст Олексій Степура та інші.

 

Раніше Луценко розповів про роль Кучми у вбивстві Гонгадзе

Також радимо почитати: Українські політики, які загинули від вогнепальної зброї (інфографіка).

Читайте також:Чотири роки тому загинув журналіст Павло Шеремет