Україна
17 вересня 2020
Ярослава Гресь збирає спогади українців про Крим
За 6 років після анексії Крим перетворився в фантомний біль - що робити - неясно, коли Україна поверне Крим - теж неясно.
news-image

Збираємо ваші спогади про Крим. Такий пост розмістила на своїй сторінці в фейсбук українська громадська діячка Ярослава Гресь.

Ми сиділи в переговорці у Володимира Яценка на Золотих воротах і обговорювали тему Криму. Стояв спекотний липневий день. Під балконом розминалися вуличні музиканти. Найменше в цей день Київ турбувався за втраченим півострові", поділилась вона спогадами про початок ідеї.


Журналістка зазначає, що за 6 років після анексії Крим перетворився в фантомний біль - що робити - неясно, коли Україна поверне Крим - теж неясно. При цьому в школу вже пішли діти, які народилися після анексії і вони поняття не мають який же Крим насправді.

Тоді ми придумали проект. Проект, головне завдання якого - оживити все-все-все спогади українців про Крим: про канікули у бабусі, про айву і Ай-Петрі, про перше побачення і весіллі, про прогулянки по Ялтинській набережній і запаху хвої і моря. Пожвавити, а потім зібрати в одному місці. Щоб колективна пам'ять продовжувала жити і вібрувати.

Щоб ми пам'ятали Крим до найдрібніших подробиць, а наші діти могли складати пазл з наших спогадів до тих пір, поки Україна не поверне півострів. Спасибі Олександр Ткаченко і Міністерство культури та інформаційної політики України за підтримку і партнерство. Ми починаємо", - написала Ярослава Гресь.

Засновники проекту просять українців поділитися своїми історіями про Крим з хештегом # завжді_у_серці. Тому що Крим може здаватися нескінченно далеким. Але в серці він як і раніше на відстані всього одного подиху.

Незабаром  історії українців з'являться на сайті mycrimea.org.ua, наголошує співавторка пректу. 
Першу частину історій організатори записали самі, дякуючи за підтримку Sevgil Hayretdın Qızı Musaieva і Olha Sytnik.

Також Ярослава Гресь розмістила ролик, один з тих, що Володимир Яценко  з великою командою зняли на Арабатській стрілці.

Герої, які знімалися в ньому, бачили берег Криму. Це було дуже гарно. І дуже боляче. Я не можу дивитися його без сліз.

Ми всі повернемося. Одного дня ми обов'язково повернемося.

Адже Крим - це Україна. Читаю ваші історії. Не стримую сліз. Будь ласка, пишіть", - закликає Ярослава Гресь.