Світ
17 вересня 2020
«Тут мало бути фото». Незалежні білоруські ЗМІ вийшли без ілюстрацій на знак протесту проти арешту журналістів
У Мінську 16 вересня засудили фотожурналістів Олександра Васюковича та Влада Гридіна за нібито «участь у несанкціонованому мітингу ».
news-image

Низка незалежних білоруських ЗМІ 17 вересня вийшли без фотографій на головних сторінках. Це акція, мета якої привернути увагу до арештів журналістів та фотокореспондентів, які висвітлювали масові акції протесту проти влади, повідомляє hromadske.

Що сталося з журналістами?

У Мінську 16 вересня засудили фотожурналістів Олександра Васюковича та Влада Гридіна за нібито «участь у несанкціонованому мітингу ». Їх та їхнього товариша Ягора Калягіна затримали ввечері 13 вересня в одному з мінських барів. Всіх трьох чоловіків визнали винними у порушенні порядку організації та проведення масових заходів. Калягін відбувся лише штрафом, а Васюковича і Гридіна заарештували на 11 діб.

Журналістська спільнота висловила обурення цим рішенням, адже Васюкович та Гридін виконували свої професійні обов'язки,висвітлюючи акцію протесту «Марш героїв».

Як зазначає репортер білоруського «Еврорадио» Вітал Рухайн, за висвітлення протестів упродовж останніх декількох тижнів силовики заттримали 175 білоруських журналістів, 21 медійника заарештували, ще 7 залишаються ув'язненні.

Що відбувається в Білорусі?

Вже 40 днів у Білорусі тривають протести через незгоду громадян з офіційними результатами виборів президента Білорусі. Масові антиурядові протести проходять по всій країні, на них виходять від кількох десятків і сотень до кількох тисяч людей.

Акції жорстко розганяються білоруськими силовиками, відбуваються масові затримання. Також в країні почалось активне гоніння представників опозиції.

Радимо почитати: Кіра Рудик: «Ми вимагаємо у ВРУ не визнавати результати виборів у Білорусі».

Раніше проходила Акція #BelarusWatch у Києві. Пряма трансляція.

Читайте також:Що буде далі з Білоруссю прес-конференція. Пряма трансляція