Події
24 вересня 2020
Страйк шахтарів у Кривому Розі: комбінат повністю зупиняє роботу
Правління комбінату зазначає, що воно «зробило все можливе» для того, щоб шахтарі перестали страйкувати.
news-image
Шахти «Родіна», «Октябрська», «Гвардійська» і «Тернівська» у Кривому Розі зупинили свою роботу через страйк шахтарів, який триває вже декілька тижнів.

Про це повідомив Криворізький залізорудний комбінат. 

Правління комбінату зазначає, що воно «зробило все можливе» для того, щоб шахтарі перестали страйкувати. Зокрема, підвищило розміри окладів всім працівникам підприємства від 10% до 25% та підписало Меморандум про взаєморозуміння.

Однак частина шахтарів все ще залишається під землею та продовжує страйкувати. Підприємство звернулося до правоохоронців із проханням втрутитися в ситуацію. 

Згідно з повідомленням, «для мінімізації збитків та попередження негативного впливу на довкілля» комбінат почне підготовку до тривалого простою. Більш того, керівництво підприємства планує звільнити частину робітників.

Що взагалі відбувається?

2 вересня шахтарі шахти «Жовтнева» Криворізького залізорудного комбінату відмовилися підійматися нагору після зміни. Вони оголосили безстрокову акцію протесту, вимагаючи підвищити зарплатню та повернути пільги.

Ще у 2016 році список пільгових категорій значно скоротився й частина працівників гірничовидобувних спеціальностей втратили право на ранній вихід на пенсію та підвищений її розмір.

Також шахтарі вимагають мінімальну щомісячну оплату своєї роботи у розмірі 1000 євро. Наскільки обґрунтованою чи доцільною така вимога є в українських реаліях, дискутувати важко, проте з огляду на обсяги видобутку та експорту залізної руди, така зарплатня не виглядає захмарною.

Зараз шахтарі все ще відмовляються піднятися на поверхню для проведення переговорів. Сама адміністрація комбінату готова до подальших переговорів зі страйкарями, але винятково тоді, коли всі вони піднімуться на поверхню.

Що відомо про цей комбінат?

Криворізький залізорудний комбінат — це недержавне підприємство, до складу якого входять чотири шахти. Основним акціонером комбінату є компанія Starmill Limited, якою володіють Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Їхня частка становить 99,88% акцій.

Раніше повідомляли, що шахтарі готуються йти до Києва на акції протесту.

Зазначимо, що Уряд виділив додаткові 340 млн грн на зарплати шахтарям державних шахт.

Читайте також:Шахти Львівщини хочуть відкрити для туристів-екстремалів