Світ
28 вересня 2020
Правозахисники нарахували щонайменше 340 затриманих під час недільних акцій у Білорусі
Найбільше затримань відбулося у Мінську — понад 200. Окрім цього, міліція затримувала учасників акцій у Гомелі, Могильові, Гродно, Вітебську та Жодіно.
news-image
Під час чергових акцій у Білорусі проти результатів президентських виборів в неділю, 27 вересня, силовики затримали щонайменше 340 людей.

Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна», який оновлює список в реальному часі.

Найбільше затримань відбулося у Мінську — понад 200. Окрім цього, міліція затримувала учасників акцій у Гомелі, Могильові, Гродно, Вітебську та Жодіно. 

Що там відбувалося?

У Білорусі вже 50-й день були протести проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. У неділю на так звану «народну інавгурацію Тіханоської» на вулиці Мінська, за оцінками ЗМІ, вийшли майже сто тисяч протестувальників.

Серед затриманих — шість журналістів, зокрема головний редактор видання NewGrodno Ігор Ремзик (Бубликов).

На акцію у Мінську люди прийшли з біло-червоними стягами та в коронах, плескаючи одне одному. Протестувальники скандували «Світлана ㅡ наш президент!» та «Живе Білорусь!». Мітинги й затримання відбуваються і в інших регіонах країни.

Зазначимо, 23 вересня у Мінську відбулася інавгурація Олександра Лукашенка. Провели її «по-тихому», а після цього Лукашенко фактично офіційно вступив на посаду президента.

Таємна інавгурація обурила білорусів, які уже майже два місяці виходять на протести проти Лукашенка, адже вважають президентські вибори сфальсифікованими. Сам Олександр Лукашенко заявив, що «нікого не мусив попереджувати про інавгурацію».

Низка країн Євросоюзу, Велика Британія, США, Канада та Україна не визнали легітимність Лукашенка та закликали до нових виборів.Водночас першим (та єдиним), хто привітав Лукашенка з інавгурацією, став президент Туркменістану.

Також повідомляли, що Литва і Польща пригрозили Лукашенку зупинити білоруський транзит.

Раніше незалежні білоруські ЗМІ вийшли без ілюстрацій на знак протесту проти арешту журналістів

Читайте також:Що буде далі з Білоруссю прес-конференція. Пряма трансляція