Суспільство
30 вересня 2020
Євген Клопотенко: «Лише 6 пунктів, і 50% вашого життя зміниться. А все інше - справа часу»
Це дуже приємна зміна - заговорити! Причому - рідною мовою, даною тобі Всесвітом і від народження.
news-image
Кулінарний гуру Євген Клопотенко дає покрокові поради, як легко перейти на українську мову. "Лише 6 пунктів, і 50% вашого життя зміниться"

Як не крути, минув той час, коли питання: бути чи не бути українській мові в Українській державі ще піддавалося дискутуванню. Зараз кожен свідомий громадянин землі, на якій живе, свідомий і того, що на цій землі є власна культура, мова, звичаї і традиції. І, попри все це, українська  почасти звучить як іноземна, або взагалі не звучить там, де їй дано бути.

Євген Клопотенко - український кулінарний експерт, шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий. Засновник соціального проєкту зі зміни культури харчування Cult Food, автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com.

І, як і кожен справжній українець, дуже вболіає за своє. Хоч, здавалося б, його успіхи, досягнення, його талант відкривають такі можливості, які можуть захлеснути інші питання. Адже творчість - так а штука, що вже як накриє, то йдеш за покликом натхнення, а те, що навколо, набуває розмитих ліній. 

Про мову і борщ

Перейти з російської на українську - то як вперше в житті зготувати борщ. Кортить так, що аж піднебіння свербить, але страшно. Видихайте. Все буде ок, бо я дам вам стартовий рецепт (сам його юзав три роки тому, коли тільки вчився публічно розмовляти українською). Ви почніть потроху, а там все як поллється, як закипить, шо нехай оточення ховається в жито, бо вас вже не зупинити", - написав Євген Клопотенко

І відразу ж покроково, як у кулінарії, розписав цей процес. Щоб і простіше було, і приємніше. І - без сумнівів чи страхів. Отож:

1. Якщо ваші рідні розмовляють російською, то в їхньому колі не намагайтеся перейти на українську. Не ламайте себе, якщо вам ніяково. Але з новими людьми розмовляйте українською (вони не мають вашого сформованого образу, нічого від вас не очікують, тому з ними буде легше спілкуватися рідною мовою).

2. Коли сідаєте в таксі/підходите на касу/заходите в якийсь заклад, то кажіть не "здравствуйтє", а "добридень/вітаю".

3. Фейсбучик та інстаграмчик ведіть українською.

4. Свої публічні виступи робіть українською.

5. Нотатки в телефоні пишіть теж рідною мовою (можете ващє перевести свій мобільний на українську, він же смарт, тому все зрозуміє).

6. Коли говорите і не знаєте, як якесь слово буде українською, то не паритеся та вимовляєте його російською. Потім погуглите, в разі чого. Не заганяйтеся від думки, що хтось подивиться на вас косо. Краще говорити українською з помилками, старатися та виправлятися, аніж російською через те, що страшно.

Лише 6 пунктів, і 50% вашого життя зміниться. А все інше - справа часу, - додав Євген Клопотенко.

Це дуже приємна зміна - заговорити! Причому - рідною мовою, даною тобі Всесвітом і від народження.

Зауважимо, що зараз масштаби російської пропаганди такі великі, що якщо ми просто закриватимемо очі, то одного дня ризикуємо прокинутися в повністю фейковому світі, де вже ніхто не зможе відрізнити правду від брехні.

Зазначимо, що українську мову забороняли 134 рази

Раніше повідомляли про акцію протесту "Руки геть від мови". Пряма трансляціяАктивісти закликали всіх, кому дорога українська мова і українська освіта, йти під стіни парламенту і не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду.

Перед цим Володимир В'ятрович заявив, що 16 липня організовується протест проти антимовних пропозицій депутата "Слуги народу" Максима Бужанського.

Нагадаємо, що відомий український кулінарний експерт і ведучий Євген Клопотенко став на захист української мови.

Також повідомляли, що націоналісти блокували телеканали Медведчука.

Читайте також:У Канаді створюють онлайн-енциклопедію старовинних українських пісень