Політика
5 жовтня 2020
Павло Казарін: «Зеленський - випадковий президент, який зіграв у чужу гру і опинився в чужому сценарії»
Як стверджує журналіст, "сам по собі шостий президент країни - це лише дзеркало. В якому відображаються ми і країна".
news-image

Володимир Зеленський - це краш-тест для постмайданної України. Перевірка на міцність і витривалість. Весь цей експеримент повинен дати відповідь на питання, наскільки вандалостійкого є наша конструкція. Про це пише журналіст Павло Казарін.

Прихильники шостого президента люблять говорити, що він об'єднав країну в другому турі. Насправді, в цьому немає нічого дивного. Тому що чинний глава держави - плоть від плоті українського обивателя. Їх об'єднують цінності виживання. Ті самі, що сформувалися в Україні за сторіччя колоніального статусу. Завдяки їм, українці виживали в той момент, коли рішення про майбутнє приймалися в чужих і ворожих столицях. А тому Зеленський - це не порушення української норми. Навпаки - він її втілення", пише журналіст.

Як стверджує журналіст, в результаті, в Україні індекс міжособистісного довіри коливається в районі 25%. Для порівняння - в країнах північної Європи цей показник близько 60%, а в країнах Центральної Європи - близько 40%.

Звідси - вся традиційна українська історія про кумівство. Віримо тільки близького кола. Тільки тим, кого знаємо. Ніяких інститутів і нічого інституційного. Вибираючи між кращими і своїми, ми вибираємо своїх. Немає нічого дивного в тому, що, вибравши Зеленського, країна заодно вибрала ще і 95-й квартал. Зрештою, народний президент приречений збігатися зі своїм народом, чи не так? Інша цінність виживання - це корупція. У колоніях право і закон придумані чужинцями і обслуговують чужинців. А тому жителі колоній звикли їх ігнорувати. Можливість підкупу сприймається як те, що дарує тобі шанс. В результаті, боротьба з корупцією в нашій країні нерідко перетворюється в спосіб розправи з нелояльними", - додав експерт.

Павло Казарін впевнений, що будь-який український чиновник в своїх підходах повторює Папу Льва Х з його безсмертним «Бог дав нам папство, так насолоджуємося цим». 

Ми живемо в країні сформованих чиновницьких каст. Суди - не про справедливість, а про суддів. Прокуратура - не про законність, а про прокурорів. Замкнуте коло ламається відкритими конкурсами і ринковими зарплатами, але проти останніх повстає наш внутрішній жлоб. Аби не допустити платити ринковий, країна сама собі збільшує корупційний податок. Цінності виживання не просто суперечать ідеї комфортного держави. Вони суперечать ідеї держави як такої. Тому що відкидають ідею спільної долі. Навіщо платити податки, якщо їх витратять на кого-то ще? Навіщо дотримуватися правил, якщо це загрожує збитками? Навіщо будувати спільне, якщо можна обмежитися персональним? Проблема в тому, що ця матриця суперечить тому завданню, яке перед нами стоїть. Втеча від Росії вимагає від України ставати Європою. Але західні цінності не мають нічого спільного з тими, що вкоренилися в нашій країні", - роздумує експерт.

Журналіст переконаний, що наші цінності потребують адаптації. Частково імпульсом до цього стали другий Майдан і війна. Це були історії про жертовність і солідарність. Про відповідальність і співпрацю. Активна меншість стала носієм нового досвіду. Але шостий президент країни навряд чи до цієї меншини належить.

Володимир Зеленський - випадковий президент. Зіграв у чужу гру і опинився в чужому сценарії. Події п'яти постмайданних років були для нього в кращому випадку матеріалом для жартів. І те, що він зараз говорить на мові постмайданної України з усіма посиланнями на новий етичний контур, означає лише одне. Він сприймає цю стилістику як ту, що дає йому публічну легітимність говорити від імені нації. Якби він заговорив мовою антиМайдан, то це означало б, що нова норма обнулена. Але сам по собі шостий президент країни - це лише дзеркало. В якому відображається ми і країна. він уособлює все те, до чого привчала себе Україна за століття життя в колоніальному статусі. Все те, від чого нам потрібно себе відучити. Якщо тільки ми не збираємося програти цю війну", - пише журналіст.

Як ми писали, Дубінський виявився автором фейку про «повій Майдану». Спонсором був ексміністр Клименко. Про це йдеться у розслідуванні журналістів Bihus.Info.

Нагадаємо, в Одесі на посаду мера претендують четверо Філімонових і двоє Зеленських. Розглянувши документи, виборча комісія встановила їх відповідність вимогам Виборчого кодексу України.

До речі, Уляна Супрун розповіла чим небезпечна втрата довіри до влади. Короткий висновок — довіру громадян втрачено, при чому повернути її навряд чи вдасться.