Світ
5 жовтня 2020
У Женеві встановили найвищу у світі мінімальну зарплатню
Виграють від встановлення високої мінімальної зарплати приблизно 30 тис.осіб, дві третини яких - жінки.
news-image

Женевський кантон (Швейцарія) встановив найвищу у світі мінімальну зарплатню. Про це повідомляє CNN, пише УНІАН.

Мінімальна зарплатня становить 23 швейцарських франка на годину ().

Референдум

Як пише видання, на референдумі 58% голосів було віддано на підтримку цього рішення. За встановлення такої мінімальної зарплатні виступала коаліція профспілок, яка проголосила за мету боротьбу з бідністю, підтримку соціальної інтеграції. Женева стала четвертим з 26 кантонів, які провели голосування з даного питання.

Кого це стосуватиметься

Нова мінімальна зарплата торкнеться близько 6% працівників, наголошується в заяві державного радника Женеви Мауро Поджіа. Профспілки уточнюють, що безпосередньо виграють від встановлення високої мінімальної зарплати приблизно 30 тис.осіб, дві третини яких - жінки.

За словами Поджіа, при 41-годинному робочому тижні нова мінімальна зарплата дає дохід близько 4 тис. швейцарських франків на місяць (приблизно 47). Профспілки констатують, що пандемія коронавірусу підтвердила, що значна частина швейцарців не можуть дозволити собі жити в Женеві.

Зазначається, що розмір мінімальної зарплати - це лише "мінімум, який не дасть впасти за межу бідності".

Межа бідності

За оцінками Федерального статистичного управління Швейцарії на 2018 рік, межа бідності для сім'ї з двох дорослих і двох дітей становила 3968 франків. Хронологія подій 18 травня 2014 року у Швейцарії провели референдум про введення найвищої у світі мінімальної зарплати.

19 травня 2014 року швейцарські громадяни відкинули на референдумі пропозицію щодо встановлення в країні мінімальної зарплати в розмірі 22 франка (18 євро на годину).

Проти проголосували 76 відсотків швейцарців. Прихильники ініціативи посилалися на те, що в деяких містах країни, зокрема в Цюріху, Берні та Женеві, вижити на суму менш як 4 тисяч франків на місяць проблематично. 

Противники пропозиції, включаючи уряд країни, наполягали на тому, що життєві стандарти у Швейцарії й так високі, а рівень безробіття низький. У разі введення мінімальної зарплати зайнятість може скоротитися. Невдоволення висловлював і малий бізнес, особливо фермери: на їхню думку, зарплати від 4 тисяч франків на місяць могли стати для них руйнівними. 

Як ми писали, уряд з наступного року планує підвищити зарплати чиновникам. Відповідний проєкт постанови опублікований на сайті Федерації профспілок.

Нагадаємо, в Україні збільшать мінімальну зарплату: в Раді з'явився текст закону. Мінімальну зарплату пропонується підвищити уже з 1 вересня.

Радимо прочитати історію тернопільського лікаря, який продав квартиру, щоб відкрити медкабінет і досяг успіху. Cьогодні Михайло Данильчук відкрив власний медичний центр на 100 кв. м., отримує гідну зарплату та регулярно їздить на навчання за кордон.