Iнтерв’ю
7 жовтня 2020
Дмитро Корчинський: «Розраховували, що ніхто не підпишеться за цих людей»
Дмитро Корчинський розповів про суд над підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета, Андрієм Антоненком (Riffmaster).
news-image

Кореспондент Єдності поспілкувався із Дмитром Корчинським, українським політиком та громадським діячем.

Кор.: Чому так довго триває слідство? Все ж таки, нових доказів досі ніхто не показав людям. Що Ви взагалі можете сказати про Riffmaster і що зараз навколо нього відбувається?

Дмитро Корчинський: Наскільки я розумію, слідство завершено, і справа передана до суду, доволі давно. Нових доказів у них немає, старі докази нездалі, і зараз вони сподіваються, що суд буде йти два-три роки, а через цей період "віслюк здохне" і всі про все забудуть.

Кор.: Як Ви вважаєте, хто винен, що Riffmaster за майже 300 днів залишається під слідством?

Дмитро Корчинський: Поліція. Я розумію, що було так: усі тиснули на Авакова: "давай якийсь результат". Аваков натурально бив національну поліцію: "давайте хоч будь що по Шеремету". Вони нарешті щось знайшли, що можна було хоч якось прив'язати, якісь телефонні розмови незрозумілі, і ще щось таке, і їх одразу спробували й прив'язати.

Розрахунок був на те, що ніхто не захоче захищати людей, яких оголосили вбивцями на самому високому рівні.  Президент, генеральний прокурор, міністерство внутрішніх справ заявили, що "ви вбивці" не лише до суду, а до початку слідства, ще йшли обшуки, а вони уже були оголошені вбивцями. Розраховували, що ніхто не підпишеться за цих людей, або якщо навіть підпишуться, то забудуть, через місяць втомляться, будуть уже інші справи.

Але люди не втомилися, і боротьба триває, ми розуміємо, що просто треба затягувати, суд насправді буде йти роки два, а там уже якось воно буде.

Кор.: Чи вірите Ви у справедливість українського суду і на яке саме рішення сьогодні Ви чекаєте?

Дмитро Корчинський: В Україні немає жодної людини, яка вірить у справедливість суду. Ми стоїмо тут зараз з вами під Апеляційним судом. Кожен член цього суду мільйонер, або мультимільйонер, у цій будівлі мільйонерів не менше ніж на Нью-Йоркській фондовій біржі, про справедливість тут не йдеться. Мова йде про інтереси і про гроші, більше ні про що.

Поза сумнівом, ці волонтери і патріоти, які проходять по цій справі, не можуть розраховувати на справедливий суд. Сформований суд присяжних, він формувався ось як: один - це просто "ватник", другий член, це жінка, яка має родичів і майно на окупованих територіях. І от вони будуть судити волонтерів і патріотів, "ватники" і ті, хто має родичів на окупованих територіях. Тобто, це очевидно буде заангажований суд. Тобто, їх потрібно витягувати до суду незважаючи на всі зусилля влади.    

Кор.: Дякую за відповіді.

Нагадаємо, вчора відбулося судове засідання по Андрію Антоненко (Riffmaster). Кореспондент Єдності знаходився біля приміщення суду та проводив пряму трансляцію.

Також стало відомо, що «Заборона» стверджує, що поліція знає про ще одного ймовірного вбивцю Шеремета. Але цю версію не розслідували. Зотов пов’язаний із колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком.

До речі, суд відмовився відпустити Кузьменко з-під варти. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

Читайте також:Акція під Генпрокуратурою проти переслідування патріотів. Пряма трансляція