Політика
29 жовтня 2020
Україна запросить РФ до участі у Кримському саміті – Джапарова
За словами першої заступниці міністра, орієнтовна дата проведення Кримського саміту все ще обговорюється, включаючи 21 травня 2021 року.
news-image
Україна запросить на Кримський саміт представників Російської Федерації, щоб обговорити шляхи деокупації Криму.

Про це розповіла виданню Euroactiv перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Якщо вони (представники РФ - ред.) приїдуть, ми будемо щасливі поставити їм всі запитання, які в нас є. Тому що Росія є відповідальною за ситуацію із порушенням прав людини в Криму. Це було б доброю нагодою обговорити, як Росія може деокупувати Крим. Чудеса трапляються, і якщо вони почнуть демонструвати цивілізовану позицію, ми готові обговорити такі питання», - цитує Джапарову видання.

За словами першої заступниці міністра, орієнтовна дата проведення Кримського саміту все ще обговорюється, включаючи 21 травня 2021 року.

Джапарова зазначила, що кілька країн уже висловили інтерес у приєднанні до Кримської платформи та участі в саміті, зокрема Туреччина, США та Балтійські країни.

Для нас важливо знайти новий інструмент для повернення Криму», - заявила вона і висловила сподівання, що ця ініціатива матиме підтримку з боку Євросоюзу.

Як повідомляли, Президент Володимир Зеленський 23 вересня представив в ООН концепцію міжнародної Кримської платформи та запропонував міжнародним партнерам долучитися до цієї ініціативи, щоб об'єднати зусилля з деокупації Криму. Під час саміту Україна-ЄС 6 жовтня Європейський Союз принципово підтвердив готовність долучення до такої ініціативи, наразі Україна проводить погодження цього питання на рівні урядів країн ЄС.

Нагадаємо, що ВАКС відмовився заочно арештовувати Януковича. У суді нагадали, що прокурор САП клопотав про взяття експрезидента під варту в разі його затримання.

Також повідомляли, що журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва перелічила на своїй сторінці в фейсбук осіб, за допомогою яких відбувся тотальний провал «Слуг народу» на виборах 25 жовтня 2020 року.

Читайте також:ВАКС відмовився заочно арештовувати Януковича