Суспільство
5 листопада 2020
Віталій Портников: «Суд в італійському Мілані та суд у російському Ростові. Два протилежні світи»
За словами Портникова, звільнення Марківа стало можливим не тільки завдяки грамотній роботі захисту та громадській думці, але й самому факту існування в Європі незалежного правосуддя.
news-image

Судовий процес у Мілані, на якому виправдали українського нацгвардійця Віталія Марківа, відбувся у той самий день, коли ми дізналися про процес у Ростові, на якому оголошували вирок уже у восьмій кримській справі «Хізб ут-Тахрір».

Про це пише журналіст і політичний коментатор Віталій Портников.

Цей збіг подій дозволяє чітко провести межу між правосуддям та безправ'ям. І ця грань проходить вздовж межі Російської Федерації. Про те, що Віталій Марків невинний у загибелі італійського журналіста Андреа Рокеллі та його перекладача Андрія Миронова, українці знали ще тоді, коли обвинувальний вирок йому ухвалив суд в Ассізі. Проте в Україні розраховували на неупередженість італійського правосуддя. Українська сторона була активним учасником процесу над Марківим. І ніхто не перешкоджав їй у наданні аргументів на захист засудженого. Навіть більше ‒ українська сторона проводила власне розслідування загибелі Рокеллі, опитувала свідків, проводила відповідні експертизи. І з цими доводами, як бачимо, погодився італійський суд", - пише політолог.

За словами журналіста, у Ростові все було зовсім інакше. Від найпершого дня після арешту засуджених було зрозуміло, що їм ніхто не допоможе ‒ хіба що вони стануть фігурантами нових обмінів полоненими між Росією та Україною. 

Суд, як це часто буває в Росії, просто проштампував вимоги прокуратури, про людське око зменшивши їх на рік-другий. Кримських активістів і правозахисників, які хотіли приїхати в Ростов, щоб висловити свою підтримку підсудним, банально заблокували на Керченському мосту ‒ це нагадало про радянські часи, коли так само людей не пускали на гучні процеси проти дисидентів. Біля будівлі суду затримували журналістів, яких звинуватили в порушенні порядку проведення публічних акцій. Ось, власне, і все правосуддя. І при цьому ми прекрасно розуміємо, що ростовський вирок не скасує ніякий Верховний суд Росії ‒ для політичних в'язнів, особливо для ув'язнених із окупованих Кремлем територій, у Росії, схоже, немає ніякого Верховного суду. Тому можна всій російській судовій системі адресувати слова одного із засуджених у черговій кримській справі Арсена Абхаїрова: «Ми ‒ злочинці без злочину. А ви ‒ злочинці без покарання!», - аргументує Портников.
Коли українці святкують звільнення Віталія Марківа й захлинаються від емоцій, вони мають розуміти: це звільнення стало можливим не тільки завдяки грамотній роботі захисту та громадській думці, але й самому факту існування в Європі незалежного правосуддя. Правосуддя, якого немає в Росії і на більшій частині території колишнього Радянського Союзу, цієї зловісної імперії безправ'я та ГУЛАГу. І яке має бути в Україні. Українці мають ще раз зрозуміти, куди вони хочуть прийти і звідки вони змогли піти. Українці йдуть у світ, який виправдовує невинних ‒ зі світу, який невинних засуджує і вбиває", - додав Віталій Портников.

Нагадаємо, журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва перелічила на своїй сторінці в фейсбук осіб, за допомогою яких відбувся  тотальний провал «Слуг народу» на виборах 25 жовтня 2020 року. Адже за даними екзит-полів й паралельних підрахунків, президентська партія "Слуга народу" значно втратила довіру у громадян. 

Як ми писали, більшість виборчих дільниць недоступні для людей з інвалідністю – Денісова. Вона розповіла, що в ході моніторингу було перевірено прилеглі до виборчих дільниць території, входи до будівель, де розміщені виборчі дільниці, та приміщення самих дільниць.

До речі, правоохоронці вилучили списки, за якими підкупила виборців партія «Єдність Олександра Омельченка», - джерело.