Iнтерв’ю
6 листопада 2020
В Україні обрали ради без повноважень, а депутатів без конкретних обов‘язків – Олександр Солонтай
Ексклюзивне інтерв’ю з експертом з політики та місцевого розвитку Олександром Солонтаєм.
news-image

Ексклюзивне інтерв’ю з експертом з політики та місцевого розвитку Олександром Солонтаєм.

Кор.: На цих виборах кожен регіон України вивів у лідери різні партії. Чим зумовлена така неоднорідність?

Олександр Солонтай: Висока конкуренція за голоси є основною причиною різних переможців. За симпатії українців одночасно боролися кандидати в Президенти національного рівня, народні депутати, які хочуть укріпити свої позиції напередодні можливих позачергових виборів до Верховної Ради наступного 2021 року та місцеві лідери різного формату. Вибори були передусім місцеві, але вони пройшли на партійній основі національного рівня, а ця система є хибною. Якби була нормальна система, тобто кандидатів висували б не тільки всеукраїнські партії, але і всі бажаючі, то питанння різниці регіонів за партійною ознакою зникло б саме по собі. Маємо штучну партійну систему та штучний поділ України на різні партії. Рятує тільки те, що маємо сотні зареєстрованих партій під конкретну область або місто, і від виборів до виборів, саме ці партії починають найбільше перемагати на місцевих виборах. Вибори 2020 року вкотре довели, що партизація себе вичерпала, слід або зняти монополію партій на висування кандидатів або розуміти, що вже на наступних місцевих виборах, національні партії стануть зовсім другорядними. Навіть у столиці у Києві - місто очолив представник позапарламентської партії УДАР Віталій Кличко. У більшості великих міст аналогічна ситуація, по всій Україні місцеві партії вже виходять за межі сіл та міст, починають впливати на ситуацію в районних та обласних радах!

Кор.: Місцеві вибори яскраво показали падіння рейтингів у провладної партії. На вашу думку, чи відобразиться це на взаємодії Володимира Зеленського з мерами великих міст?

Олександр Солонтай: Так, децентралізацію чекають складні часи. Будуть спроби заново відбудувати жорстку вертикаль, адміністративно взяти міста під контроль, всі, незалежно від розміру. У найближчий час відбудеться укрупнення районних державних адмінстрацій, які поставлять над всіма великими і малими містами. Наприклад, у Закарпатті над такими містами, як Ужгород, Чоп, Хуст, Берегово та Мукачево окрім обласної, з‘явиться додаткова районна державна адміністрація, основним завданнням якої буде допомогти «губернатору» спробувати взяти міста під контроль. Спроби проваляться, на щастя, але вже витрачено мільйони та обрання зайвих районних рад. У результаті обрали ради без повноважень, депутатів без конкретних обов‘язків!

Кор.: На місцевих виборах представники ОПЗЖ отримали високий відсоток підтримки, натомість старожили української політики – «Батьківщина», «Радикальна партія Олега Ляшка» показали досить низькі рейтинги. На вашу думку, що сприяло росту рейтингів в одних, та падіння довіри до інших?

Олександр Солонтай: Все залежить від популярності лідерів. Тимошенко тричі програла президентські вибори, а Ляшко двічі вибори у Верховну Раду, тому все це позначилося на результатах. Найгірша ситуація у Ляшка, партія може припинити своє існування, оскільки за останні два роки втратила державне фінансування, фракцію та парламентську трибуну.

Кор: Чим зумовлена така низька явка на місцевих виборах?

Олександр Солонтай: Коронавірус, черги на дільницях, значна кількість людей на заробітках - це основні причини, а ще також вплинуло розчарування виборами 2019 року, низька активність молоді саме на місцевих виборах та обмежені терміни зміни реєстрації виборчої адреси тільки до 10 вересня. Все це сукупно призвело до падіння явки, але на наступних місцевих виборах вона буде кращою!

Кор.: Заборона в'їзду двом високопосадовцям Угорщини через агітацію на Закарпатті. На вашу думку, як ця історія може відобразитися на стосунках з Будапештом та Угорщиною в цілому?

Олександр Солонтай: Певний час це додасть напруги і у без того складні відносини Києва та Будапешту, але з часом все вляжеться. Зупинити масовий відтік угорців в Європейський Союз вже неможливо, йдуть природні процеси, які свідчать, що конфлікти між Угорщиною та Україною будуть подолані в найближчі десятиліття!

 

Нагадаємо, що у Затоці Одеської області прописано понад 1000 «мертвих душ», готувалися масові фальсифікації

Читайте також:Лідер гурту «ТіК» Віктор Бронюк пояснив, чому вирішив повернутись в політику