Події
9 листопада 2020
Біля Криму затримали українця, який допомагав окупаційній владі переслідувати фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір»
«Хізб ут-Тахрір» — міжнародна ісламська політична партія та організація, яка публічно та вільно діє в країнах Європи та в США.
news-image
Українські правоохоронці затримали на адмінмежі з окупованим Кримом українця, який системно допомагав російським силовикам проводити численні незаконні обшуки та затримання фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір». Його підозрюють у держзраді.

Про це повідомила пресслужба прокуратури автономної республіки Крим та міста Севастополя.

Там розповіли, що затримали чоловіка 7 листопада на КПВВ «Каланчак», коли він намагався виїхати на територію анексованого півострова. Слідство встановило, що підозрюваний з 2012 року обіймав посаду начальника управління транспорту та авіації державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз». Після окупації Росією Криму у 2014 році чоловік залишився працювати там, хоч його захопила окупаційна влада.

Використовуючи своє службове становище, щонайменше з 26 березня 2019 року підозрюваний допомагав російським силовикам, а саме «Службі захисту конституційного ладу Управління ФСБ РФ по Республіці Крим», організовувати проведення ряду незаконних обшуків у помешканнях представників кримськотатарського народу, які переслідувались за нібито участь в організації «Хізб ут-Тахрір». Чоловік систематично надавав силовикам транспорт для проведення обшуків та конвоювання незаконно затриманих осіб.

Зокрема, 27 березня 2019 року підозрюваний надавав транспортні засоби співробітниками окупаційного «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим» для проведення на території м. Сімферополя 25 незаконних обшуків у домоволодіннях кримських татар. Тоді затримали 23 людини.

Тепер українські правоохоронці підозрюють чоловіка у вчиненні державної зради, шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років. Херсонський міський суд має розглянути клопотання про обрання йому запобіжного заходу.

Справи «Хізб ут-Тахрір»

Їх є кілька, але усі вони стосуються кримських татар, який окупаційна влада Криму звинувачує в участі у забороненій в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

Наприклад, у вересні Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону визнав сімох жителів Криму учасниками забороненої в РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Кожен з них отримав покарання у щонайменше 13 років позбавлення волі. Цю справу називають другою бахчисарайською, оскільки цих кримських татар затримали у 2017 році в Бахчисараї.

«Хізб ут-Тахрір» — міжнародна ісламська політична партія та організація, яка публічно та вільно діє в країнах Європи та в США. 

Геть кремлівські пазури від української мови. Акція біля КабМіну. Пряма трансляція.

Правоохоронці відкрили справу через обшуки у кримських татар російськими силовиками.

Читайте також:Україна запросить РФ до участі у Кримському саміті – Джапарова