Світ
13 листопада 2020
Сьогодні п'ятниця 13-те: особливості найстрашнішого дня
Цей день лякає багатьох людей, тим більше, у такому неспокійному 2020 році...
news-image

Сьогодні п'ятниця 13-те число, остання в 2020 році, який, до того ж, є високосним роком і так уже приніс багато бід і негативу.

Чомусь таке поєднання числа і дня тижня здавна вважається найбільш неприємним часом, наповненим небезпеками, неприємностями, невдачами і страхами. Чим примітна п'ятниця, 13 листопада, пишуть у матеріалі видання Сьогодні.

П'ятниця 13-те: чому всі так бояться цього дня

Ми так звикли до страхів, пов'язаних із цим містичним днем, що вже не замислюємося, звідки вони взялися. Проте, існує не одна, а кілька версій, чому з цим днем пов'язані різні неприємності. 

І ігнорувати цей день все ж таки не варто, тому що навіть в офіційній медицині є термін, що позначає боязнь п'ятниці 13-го. Він називається складним словом – параскаведекатріафобія. Страх перед п'ятницею 13-м далеко не новий. Найбільшу масовість він отримав на початку ХХ століття. Нумерологи, досліджуючи число 13, приписували йому магічну силу і негативні властивості. Про це свідчить теорія про гармонію чисел Піфагора, що наділяє число 13 страхами, песимізмом і невпевненістю в собі. 

За іншою версією нещасливість числа 13 пояснювалася негативним ставленням до нього православ'я. У церкви число 13 вважається сатанинським. На Тайній Вечері з Ісусом Христом зрадник Іуда виявився саме тринадцятою людиною. Також у християнстві існує переконання, що Сатана був 13-м ангелом.

Таємна вечеря

Страх перед п'ятницею 13-м посилився ще й тим, що в цей день тижня був страчений Ісус Христос.

За народними повір'ями, в п'ятницю 13-го на шабаш злітаються 12 відьом, а останнім з'являється сам Сатана. Цим пояснюється назва "чортова дюжина".

Якщо відволіктися від церковних канонів і народних прикмет, то чимало сумних історичних подій також говорять не на користь цього дня. Наприклад, розгром ордена тамплієрів в п'ятницю 13-го довго наводив жах на Європу.

У п'ятницю 13-го сталася аварія найбільшої шхуни "Томас У. Лоусон", названої на честь автора книги "П'ятниця, тринадцяте".

шхуна Томас У. Лоусон 

У такий же нещасливий день помер австрійський композитор Арнольд Шенберг, який до того ж страждав на трискайдекафобію.

До речі, за статистикою, по п'ятницях, 13-го кількість аварій на дорогах зменшується. Все тому, що люди, які страждають на параскаведекатріафобію, намагаються бути якомога обережнішими при керуванні, а то і зовсім не сідають за кермо.

Також у багатьох країнах навіть намагаються уникати числа 13. Наприклад, у знаменитому "чортовому колесі" у віденському парку атракціонів Пратер немає кабіни під номером 13. У деяких світових готелях немає тринадцятого номера, а у висотних будинках відсутній 13-й поверх - за 12-м відразу йде 14-й.

Як же пережити цей "страшний" день?

Психологи зазначають, що невдачі можуть сипатися на людину через самонавіювання і страх та "зацикленість" на неприємності, що виникає через це.

Вірте, що в цей день на вас чекають тільки хороші новини і приємні події, і так воно і буде.

Нагадаємо, у Google придумали, як уникнути вигоряння у співробітників під час пандемії. У Google пояснили це прагненням уникнути вигоряння співробітників і зберегти хороше колективне самопочуття в умовах пандемії COVID-19 і триваючої роботи з дому.

До речі, у світі все ще є країни без коронавірусу, де вони? Найбільший кластер країн без коронавірусу розташований в південній частині Тихого океану.

Цікаво, що термін«Локдаун» назвали словом року за версією словника Collins. Його використовували на 6000% частіше, ніж торік. Слово «локдаун» з'явилося з тюремної лексики.