Економіка та бізнес
16 листопада 2020
Борислав Береза: «Діра в бюджеті вже понад 200 мільярдів і буде рости далі»
МВФ в цьому році грошей не дасть.
news-image

Кілька незалежних один від одного джерел підтвердили, що грошей на коррахунку казначейства майже немає. Про це написав у Фейсбук український політик Борислав Береза.

Це означає, що вже найближчим часом неможливо буде робити виплати навіть за захищеними статтями бюджету. При обліку, що діра в бюджеті вже понад 200 мільярдів і буде рости, то перед керівництвом України маячить нова криза. І це буде штука сильніша "Фауста" Гете", - пише Береза.

Вирішити це можна трьома способами. Перший найпростіший і найгірший - це надрукувати гривню.

Стільки скільки треба. Але це буде друк фанатиків, запустить інфляцію і зростання курсу долара. Другий спосіб - продаж золотовалютних запасів. Але це теж не кращий варіант. А якщо врахувати, що до кінця року Україна треба буде ще розрахуватися за своїми борговими зобов'язаннями, то це ставить країну на межу фінансової катастрофи. Третій варіант найболючіше для рейтингу влади - секвестрування бюджету. Це означає, що обріжуть фінансування по багатьом програмам і статей, а хтось не отримає вчасно зарплату. Так уряд в Україні часто балувати, коли затримували зарплату лікарям, вчителям, шахтарям та іншим", - додав політик.

За словами Берези, при тій ситуації, що склалася в Україні зараз, секвестрування стане фактичним політичним суїцидом для Зеленського. 

До речі, МВФ в цьому році грошей не дасть. Це вже зрозуміло. Можна ще спробувати вийти з продажем ОВДП, які котируються сьогодні на рівні "сміттєвих паперів", але не факт, що керівництву України вийде розмістити їх на необхідні суми і під розумні відсотки. Фінансисти зі скепсисом дивляться на подібний сценарій. Як найбільш ймовірний, з мінімальними негативними наслідками для країни, розглядається варіант, коли частково додрукують гривню, частково продадуть золотовалютний запас і частково таки секвестивний бюджет. При цьому варіанті курс попливе, але не так катастрофічно, як при реалізації тільки першого варіанту. Але це лише відтягне час і не вирішить проблему", - констатував політик.

Як пише політик, "доцарювалісь Зеленський, Єрмак, Шмигаль і їх спільники".

Хоча я впевнений, що завжди знайдеться хтось з низьким IQ і рожевими окулярами на носі, хто скаже з надривом "Дайте їм ще сто днів або нехай хоч відосік запишуть". Їм можна дати бездарно витратити ще 100 днів, а ось у України цих зайвих ста днів немає. Чи можемо просто не вижити. І це не порожні страшилки, а реальний сценарій. На жаль ... (с)", - резюмував політик.

Як ми писали, нардеп від «ЄС» Вікторія Сюмар емоційно відреагувала на виступ Зеленського. Також вона назвала президента "цинічним".

Також ми повідомляли, що нардеп Гео Лерос записав відео,у якому розповів, як люди столичного "смотрящого" Дениса Комарницького купують голоси киян по 300 грн.

Радимо почитати ексклюзивне інтерв'ю з Андрієм Білецьким.