Iнтерв’ю
20 листопада 2020
Навесні найбільше постраждали економіки тих країн, де влада запроваджувала жорсткий формат локдауну – Андрій Блінов
Як стверджує Андрій Блінов, ключове завдання всіх націй — подолати пандемію, забезпечити можливість повноцінної роботи економік та пересування громадян.
news-image

Ексклюзивне інтерв’ю з економістом – міжнародником, координатором Експертної платформи НБУ Андрієм Бліновим.

Кор.: Чи вважаєте Ви правильним введення «карантину вихідного дня» й наскільки він дієвий у боротьбі з коронавірусом?

Андрій Блінов: На мій погляд, такий захід має вкрай обмежену ефективність. Попри скорочення спілкування людей та ймовірність їх концентрації в громадських місцях в уікенд, він стимулює більшу концентрацію в інші дні. Зокрема, другу половину дня п’ятниці, коли люди будуть більше відвідувати розважальні зони, магазини промислових товарів тощо.

При цьому я не бачу відновлення жорсткого контролю за кількістю відвідувачів великих магазинів, як це було навесні (контролювався показник – 1 клієнт щонайменше на 10 квадратних метрів торгової зали).

Кор.: Який найкращий вихід з ситуації для представників малого бізнесу?

Андрій Блінов: Саме в невеликих крамницях я бачу збереження протиепідеміологічних заходів у вигляді 1-4 відвідувачів на торгівельну точку. Якщо з’являється черга, вона, як правило, не велика, і покупці чекають на вулиці. Тому не бачу сенсу закривати можливість малому бізнесу вести свою діяльність. Зараз карантин впроваджений лише на 3 уїкенди, що, за експертними розрахунками, може привести до зменшення річного ВВП України на 0,15 в.п. Звісно, в таких умовах всім бізнесам варто поширювати можливості видачі попередніх замовлень, кур’єрських доставок тощо. У разі тривалого «карантину вихідного дня» бізнесу доречно прорахувати свої операційні витрати та скоригувати масштаб бізнесу та складів на втрату оборотів (виручки) вихідного дня.

Кор.: На вашу думку встановлення реєстраторів розрахункових операцій є позитивними чи негативними змінами для представників малого та середнього бізнесу?

Андрій Блінов: Для бізнесу, звісно, це неприємна ситуація. Впровадження РРО передбачає щомісячне звітування та інші наслідки, які ведуть до того, що спрощена система звітування стає не такою вже й простою. З іншого боку, велика кількість ФОПів не веде свій бізнес «на власний страх і ризик», а є частиною масштабних ланцюгів мережевих магазинів та ресторанів з оптимізації оподаткування, а також торгівлі контрабандним товаром. На мій погляд, доцільно не впроваджувати обов’язковість РРО для 1-ої та 2-ої груп, обумовивши, що торгівля імпортним товаром та торгівля підакцизними, ліцензійними товарами та іншою продукцію з групи ризику контрабанди може вестися лише однією групою ФОП (наприклад, 3ою), зі сплатою ПДВ та обов’язковістю видачі фіскальних чеків.

Кор.: Держбюджет на 2021 рік. Нещодавно з’явилася інформація, що Верховна Рада скоріш за все не зможе ухвалити проект державного бюджету у встановлений Бюджетним кодексом термін. Які можуть бути наслідки, якщо ВР справді не розгляне проект держбюджету вчасно?

Андрій Блінов: Згідно з Бюджетним кодексом, до 20 жовтня бюджет повинен був бути ухваленим у першому читанні. Він був прийнятий 5 листопада, тобто пізніше на 16 днів. Ця затримка призводитиме до того, що у другому та третьому читанні проект кошторису може бути розглянутий в сесійному залі в проміжку між 5 та 15 грудня. У разі ухвалення бюджету навіть 15 грудня у спікера та президента буде достатньо часу, аби підписати документ та організувати його публікацію, після чого закон набуває чинності. У разі не ухвалення закону про бюджет до 1 січня (нового фінансового року), діє законодавча норма про те, що фінансування видатків відбувається в межах 1/12 видаткової частини минулого року. Досі не ухвалений бюджет-2021, не варто розраховувати на позитивне рішення МВФ щодо 2го траншу кредиту stand-by, відповідно повністю «зависає» програма зовнішнього кредитування.

Кор.: Світова економіка та коронавірус. Які основні кроки потрібно зробити для відновлення економіки після коронакризи? Чи можете Ви назвати країни, які відновляться швидше, які пізніше?

Андрій Блінов: Назвати не можу, оскільки більшість країн світу сьогодні перебувають в апогеї т.зв. 2ої та 3ої хвилі коронакризи. Дослідження Експертної платформи НБУ показало, що навесні найбільше постраждали економіки не тих країн, де було найвище інфікування, а там де влада запроваджувала тривалий та жорсткий формат локдауну. Зокрема, в Індії та Великій Британії темпи падіння ВВП у другій чверті 2020 падали нижче 20%. Україна в цьому плані була на рівні середніх обмежень по світу, та й ВВП у нас впав на 11%, що теж відповідає середньостатистичній траєкторії.

Після 4-го кварталу, коли стануть повністю зрозумілі масштаби обмежень у різних країнах світу, можна буде предметніше говорити про вплив на глобальну економіку. Основні кроки роблять провідні центробанки світу, насичуючи економіку ліквідністю. Так, з початку коронакризи баланс ФРС США зріс на 70%, ЄЦБ та Банку Англії — більш ніж на 40%. Водночас ключове завдання всіх націй — подолати пандемію, забезпечити можливість повноцінної роботи економік та пересування громадян. Тоді це спричинити швидке відновлення економік щонайменше до рівня початку 2020 року.

 

 

Нагадаємо, Борислав Береза сказав, що «за те, що комусь не змогли надати кисень і місце в палаті, несуть відповідальність Зеленський і Шмигаль». Кожен раз, коли Зеленський з'являвся в громадських місцях без маски він своїм прикладом показував, що цей захід особистої безпеки не важливий.

Також стало відомо, що киянка "молилася, бо не знала, як дожити до ранку»: жінка з коронавірусом розповіла про спроби добитися меддопомоги. Люди обурюються, що якщо у столиці складно отримати допомогу, як тоді мають виживати пацієнти у віддалених населених пунктах.

До речі, у низці міст відмовилися вводити карантин на вихідні. Прем'єр наголосив, що рішення уряду потрібно виконувати. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час селекторної наради наголосив, що міські голови не мають повноважень не вводити карантин.