Світ
23 листопада 2020
Коронавірус та імпічмент: Оксфордський словник не зміг обрати головне слово 2020 року
А ось видавці тлумачних словників англійської мови Collins English Dictionary назвали словом 2020 року локдаун.
news-image
Оксфордський словник англійської мови не зміг виділити тільки одне найважливіше слово 2020 року, опублікувавши замість цього цілу низку понять.

Про це зазначено на офіційному сайті словника, який традиційно в листопаді називає свою версію «слова року».

Англійська мова, як і всі ми, була змушена швидко адаптуватися в цьому році. З огляду на феноменальний масштаб змін і розвиток мови протягом 2020 року, в Oxford Languages прийшли до висновку, що його не можна чітко описати одним словом», — йдеться в заяві.

Оксфордські лексикографи розмістили слова в календарі 2020 року, зазначивши найбільш згадувані, залежно від тих чи інших подій. Так, у січні, коли Австралія була охоплена пожежами, таким стало слово bushfire — «руйнівна лісова пожежа».

Там само слово «імпічмент» — через те, що в першому місяці 2020 року в Сенаті Конгресу США в межах процедури імпічменту президента Дональда Трампа почали розглядати звинувачення, висунуті щодо американського лідера.

Навесні в список слів і висловів увійшли кілька понять, пов'язаних із пандемією, що вразила в цьому році планету і змінила устрій життя мільярдів людей. Це coronavirus, COVID-19, lockdown (примусові карантинні заходи), social distancing («соціальне дистанціювання») та reopening («відновлення»).

Також лексикографи відзначили прикметник «білоруський» як одне зі слів серпня 2020 року — через самопроголошення Олександра Лукашенка президентом Білорусії після виборів.

А ось видавці тлумачних словників англійської мови Collins English Dictionary назвали словом 2020 року локдаун. На вебсайтах, у книгах, газетах, а також на телебаченні та радіо використання цього слова збільшилося на 6000%.

А як було торік?

Минулого року Оксфордський словник виділив словосполучення «надзвичайна кліматична ситуація» (climate emergency). Словник пояснює словосполучення як ситуацію, в якій потрібно терміново діяти, щоб зупинити глобальне потепління та запобігти невідворотній шкоді навколишньому середовищу.

Нагадаємо, що «Локдаун» назвали словом року за версією словника Collins. Його використовували на 6000% частіше, ніж торік

Також раніше писали про День народження Вікіпедії: те, чого ви могли не знати про популярну енциклопедію.

Читайте також:Українську мову забороняли 134 рази