Суспільство
26 листопада 2020
Безсимптомні хворі є «двигунами» епідемії - Голубовська
З усієї популяції людей найчастіше безсимптомні форми бувають у дітей. І діти часто є двигунами будь-якої епідемії.
news-image

Доктор медичних наук, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська заявляє, що безсимптомні хворі є двигунами епідемії.

Про це вона сказала під час виступу на Українському жіночому конгресі, передає Укрінформ.

“Звичайно, вони заразні. Більше, того ці хворі і є двигунами епідемії. Більше того, з усієї популяції людей найчастіше безсимптомні форми бувають у дітей. І діти часто є двигунами будь-якої епідемії, тому що вони приносять цю безсимптомну хворобу додому, до своїх родичів, які відносяться до груп ризику”, - сказала Голубовська.

За її словами, ще наприкінці серпня в США, і майже одразу в Україні, були змінені рекомендації щодо підходів до тестування. Наприклад, якщо у людини є легкі симптоми респіраторного захворювання, то це має розцінюватися як коронавірусна інфекція, поки не доведено протилежного. При цьому рішення про тестування може прийняти сам пацієнт, а от групи ризику, з якими ця людина в контакті, за словами Голубовської, потрібно обов’язково тестувати на COVID-19.

“Це важливо. Тому що він перехворіє кілька днів і забуде про це, а от групи ризику можуть від нього інфікуватися і померти”, - сказала Голубовська.

Таким чином, за її словами, якщо дитина має ознаки респіраторного захворювання, особам з груп ризику, які проживають разом з нею, бажано пройти тестування на 4-5 день від моменту контакту з цією дитиною.

Водночас, за словами лікарки, близько 30% тестів ПЛР мають помилково позитивний результат.

“Все залежить від дози збудника, більша кількість його знаходиться більш глибше (зразок для тесту ПЛР зазвичай беруть з носоглотки пацієнта — ред.), залежить від того, як і чим зібрали матеріал. Тому ми зараз повинні виділяти групи ризику, робити на них акцент і їх госпіталізувати згідно з нашими нормативними документами. Ми ж прописали, що у нас обов’язкова госпіталізація груп ризику, це люди старше 60 років, якщо є цукровий діабет, хворі з надлишковою вагою, з захворюваннями легень, серця і вагітні”, - розповіла Голубовська.

Окрім результатів ПЛР, встановлення діагнозу, зазначила фахівець, також можливе за клінічними ознаками, результатами рентгену, аналізу крові.

Нагадаємо, Борислав Береза сказав, що «за те, що комусь не змогли надати кисень і місце в палаті, несуть відповідальність Зеленський і Шмигаль». Кожен раз, коли Зеленський з'являвся в громадських місцях без маски він своїм прикладом показував, що цей захід особистої безпеки не важливий.

Також стало відомо, що киянка "молилася, бо не знала, як дожити до ранку»: жінка з коронавірусом розповіла про спроби добитися меддопомоги. Люди обурюються, що якщо у столиці складно отримати допомогу, як тоді мають виживати пацієнти у віддалених населених пунктах.

До речі, у низці міст відмовилися вводити карантин на вихідні. Прем'єр наголосив, що рішення уряду потрібно виконувати. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час селекторної наради наголосив, що міські голови не мають повноважень не вводити карантин.