Суспільство
26 листопада 2020
Новий рік під час пандемії коронавірусу: лікарка пояснила, як потрібно поводитися
На думку лікарки Катерини Сояк, не такі страшні прогулянки біля ялинки, як походеньки в гості.
news-image

Наближаються новорічно-різдвяні свята, проте коронавірус не збавляє обертів. Ледь не щодня збільшується кількість інфікованих. Лікарі прогнозують у грудні-січні пік із наростанням кількості хворих на COVID-19.

Як потрібно поводитися на свята і зменшити ризик інфікуватися, якщо люди все ж підуть з дітьми на ялинку, в ексклюзивному коментарі ТСН.ua розказала київська лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк для ТСН.

"Ми чуємо про те, що у нас іде підготовка до Нового року, до відкриття ялинки і дійсно – це той захід, який створює ризики контакту великої кількості людей в одному місці, тому однозначно повинні бути продумані якісь епідеміологічні заходи, заходи інфекційного контролю, щоб люди менше спілкувалися як раз у закритих приміщеннях. Як ми пам'ятаємо, вірус передається в основному крапельним шляхом, тому спілкування на вулиці, на свіжому повітрі не несе таких великих ризиків для зараження, а ось якраз спілкування у закритих приміщеннях, зокрема в магазинах, тут певні ризики існують, тим більше, що швидше за все буде багато людей. Тому чудова ініціатива, що прибирають фудкорти - це скоротить контакти, скоротить перебування на одному місці великої кількості людей в тих же наметах або під навісами", – пояснила Сояк.

Лікарка додає, що краще просто гуляти по вулиці, сходити на ковзанку, в цьому теж, як зазначає Сояк, немає великих ризиків, тому що люди на свіжому повітрі, на достатньо великій відстані один від одного, і в цьому випадку все повинно бути в порядку.

На думку епідеміологині, більше занепокоєння викликають походи один до одного в гості, що більш ризиковано в плані інфікування коронавірусом, ніж похід на ялинку.

"Єдине, що бентежить, так це походи людей у гості один до одного, тому що новорічні свята точно не обійдуться без гостей, без поїздок до бабусь і дідусів. Але, на жаль, це країна контролювати ніяк не може, тому залишається сподіватися на відповідальність кожної людини за свою сім'ю, тому що якраз таке перебування один в одного в гостях – воно більш ризиковане, ніж просто похід на ялинку. Тому, мені здається, що ходіння один до одного у гості викликатиме найбільший ризик інфікування. Ми ризикуємо побачити великий підйом захворюваності після новорічних і різдвяних свят не через ялинки, не через гуляння на вулиці, а саме через те, що все буде закрито і люди будуть ходити один до одного в гості", - додала Катерина Сояк.

Нагадаємо, доктор медичних наук, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська заявляє, що безсимптомні хворі є двигунами епідемії. Ці хворі і є двигунами епідемії. Більше того, з усієї популяції людей найчастіше безсимптомні форми бувають у дітей. І діти часто є двигунами будь-якої епідемії, тому що вони приносять цю безсимптомну хворобу додому, до своїх родичів, які відносяться до груп ризику

Також стало відомо, що киянка "молилася, бо не знала, як дожити до ранку»: жінка з коронавірусом розповіла про спроби добитися меддопомоги. Люди обурюються, що якщо у столиці складно отримати допомогу, як тоді мають виживати пацієнти у віддалених населених пунктах.

До речі, у низці міст відмовилися вводити карантин на вихідні. Прем'єр наголосив, що рішення уряду потрібно виконувати. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час селекторної наради наголосив, що міські голови не мають повноважень не вводити карантин.