Політика
2 грудня 2020
Кирило Сазонов: «З квітня цього року звільнилися трохи більше 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки. Лікарів з кожним роком і місяцем в Україні залишається все менше»
Трансформація системи виявила прогалини на медичному ринку праці і створила попит на нові спеціальності.
news-image

Відомий політичний оглядач Кирило Сазонов написав про небезпеку залишитись українцям без фахових лікарів через мізерну зарплатню, яку вони отримують. 

Отже, вчора багато написали мені, що лікарям зарплата не потрібна. І підвищувати її не потрібно. Немає в бюджеті підвищення - і хрін з ним. Вдячні пацієнти лікарям і не тільки лікарям стільки грошей по кишенях пхають, що хоч половину ставки дай, хоч третина - будуть щасливі. І дуже багаті. Так що не треба їм нічого підвищувати. І середньому персоналу не треба. І молодший переб'ється - всім пацієнти пхають пачки грошей. Писали таке? Ну тоді отримаєте вам офіційну жирну цифру", - пише політтехнолог.

Як вказує автор, за даними електронної системи охорони здоров'я, з квітня цього року звільнилися трохи більше 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки. Також система зареєструвала понад тисячу нових фахівців. Трансформація системи виявила прогалини на медичному ринку праці і створила попит на нові спеціальності.

Уважно прочитали? Підрахувати зможете? З квітня, тобто за півроку мінус більше п'яти тисяч лікарів - профільних фахівців. Плюс тисяча - в основному вчорашні студенти. Тобто наш чистий збиток - чотири тисячі досвідчених лікарів. Можна було б порахувати скільки у нас лікарів залишилося на скільки при такій швидкості убування їх вистачить ... але це буде маніпуляція. Фахівці різних напрямків, вони не взаємозамінні, десь вистачить на довше, десь закінчаться раніше. Як жартують самі лікарі, "на загальну температуру по лікарні це не впливає", - констатує автор.

Кирило Сазонов робить висновок, що  можна скільки завгодно розповідати історії про багатих лікарів, яким щедро віддячують пацієнти, але реальності на ці розповіді плювати - лікарів з кожним роком і місяцем в Україні залишається все менше. Вони йдуть в суміжні структури, хтось в приватну практику, їм дуже раді в Східній Європі з іншим рівнем зарплат.

Так що вистачить себе обманювати. Ніякі койко-місця без лікарів нам не допоможуть. Вони позбавлені сенсу без кваліфікованих фахівців. Ми вже на армії цей урок вивчили в 2014 році. Або ми будемо платити лікарям гідну зарплату - чи нас скоро не буде кому лікувати. Системи освіти це теж стосується", - підсумовує Кирило Сазонов.

Для довідки. За інформацією НСЖУ: За квітень-вересень середня зарплата українських медиків до вирахування податків в медустановах, які надають спеціалізовану допомогу, становить для керівників установ - 23,5 тисячі гривень, для лікарів - майже 9 тисяч, для середнього медперсоналу - 7,5 тисячі, для молодшого медперсоналу - 6,1 тисячі гривень.

Раніше лікар-інфекціоніст розповіла про жахливий стан із COVID-19 в Чернівцях. За словами медика, байдужість влади просто вражає.

Також зауважимо, що на Львівщині від COVID-19 померли 17 медиків – ОДА. Жодна родина не отримала грошової виплати після смерті рідної людини, за фахом медика, яка померла від коронавірусу, заразившись на роботі.

Читайте також:Уляна Супрун: «Іноді, слухаючи чи читаючи заяви наших топпосадовців, вам здаватиметься, що вас мають за ідіотів — не сумнівайтесь, так скоріш за все і є»