NASA заплатить компанії за збір місячного ґрунту. Кажуть, що наукові переваги важливіші за гроші
Контракт із «Lunar Outpost» — один із чотирьох договорів, які NASA уклала у межах дешевої програми щодо збору зразків із Місяця.
news-image
Американське аерокосмічне агентство (NASA) заплатить компанії «Lunar Outpost» лише один долар за те, що вона зробить забір ґрунту з південної сторони Місяця.

Про це повідомляє пресслужба агентства.

Контракт із «Lunar Outpost» — один із чотирьох договорів, які NASA уклала у межах дешевої програми щодо збору зразків із Місяця. Агентство платитиме за колекцію 50-500 грамів реголіту чи ґрунту з супутника. Компанії надаватимуть зображення колекції, а також повідомляють, де на поверхні Місяця ці зразки можна знайти. Ця програма не передбачає створення космічного корабля та повернення його на Землю.

Директор із комерційних польотів NASA Філ Макалістер розповів CNBC, що «Lunar Outpost» самостійно планували брати зразки з Місяця, тому погодилися поділитися своєю інформацією з агентством і попросили, щоб їм заплатили 1 долар.

А гендиректор «Lunar Outpost» Джастін Сайрус зазначив BBC, що місія на супутник має стартувати у 2023 році, але припускає, що запуск може розпочатися раніше. Місія матиме не фінансову, а наукову цінність, зокрема можливість приватним фірмам спробувати видобуток ресурсів на поверхні Місяця, пояснює космічна експертка Шинейд О'Салліван.

Хто ще отримає контракт?

Компанія ispace Japan отримає 5000 доларів за збір зразків у 2022 році з північного сходу супутника; ispace Europe отримає теж 5000 доларів за зразки з південної сторони Місяця; Masten Space Systems отримає 15 тисяч доларів за зразки південної сторони супутника.

Гроші виплачуватимуть у три етапи: 10% після відбору учасників програми, ще 10% — коли компанія запустить космічний апарат на Місяць та 80% — коли NASA перевірить зібрані зразки. Отже, «Lunar Outpost» отримає свій долар невеликими частинами: двічі по 10 центів та 80 центів.

Зазначимо, що Україна стала 8 країною, яка підписала з NASA угоду «Артеміда» про освоєння Місяця.

Раніше повідомляли, що капсула Crew Dragon з двома астронавтами на борту повернулася на Землю.

Читайте також:Україна долучиться до впровадження життя на Місяці