Iнтерв’ю
4 грудня 2020
Мар’яна Олеськів: «Під час локдауну готелі, санаторії та відкриті локації з обмеженнями, але мають працювати»
Ексклюзивне інтерв’ю з Головою Державного агентства розвитку туризму України Мар'яною Олеськів
news-image

Ексклюзивне інтерв’ю з Головою Державного агентства розвитку туризму України Мар'яною Олеськів

Кор.: Чи стали українці більше подорожувати Україною через карантин?

Мар'яна Олеськів: Так. Відсутність туристичної статистики та збору таких даних не дозволяє наводити конкретні цифри, але ми отримали інформацію від мобільних операторів, яка показує, що дійсно збільшилась кількість внутрішніх туристів, особливо на курортних територіях. Українців, які раніше не розглядали власну країну як місце для подорожей, закриті кордони спонукали відвідувати нові українські локації. Для багатьох відкриттям цього року стала Херсонщина - регіон, який показав не тільки морське узбережжя, але й інші неймовірні місця – Рожеві озера, Станіславські гори, Джарилгач, Асканію-Нову тощо. Зараз для нас важливий виклик – впливати на розвиток туризму в тих регіонах, до яких є найбільша цікавість, щоб спричинені вірусом та карантинними обмеженнями мандрівки перетворити на сталий попит і сформувати культуру подорожей українців власне Україною.

Кор.:  Чи відбився «карантин вихідного дня» на внутрішньому туризмі?

Мар'яна Олеськів:  Він дуже вплинув на внутрішній туризм, але в негативному сенсі. Особливо це стосується міського туризму, який зараз все-таки сподівався на відвідування, оскільки влітку українці більше вибирали природні локації, а восени на вихідні люди зазвичай їздять у міста на вікенд – відвідують заклади культури й відповідно харчуються в ресторанах. Оскільки через карантин ці заклади були зачинені, то заради лише вуличних екскурсій в холодну погоду та перебування в готелі мало хто зважився подорожувати, тож попит туристів значно зменшився в цей час.

Кор: Локдаун в Україні. Чи підтримуєте введення жорсткого карантину на зимові свята та що в цьому випадку робити власникам ресторанів, туристичних комплексів?


Мар'яна Олеськів: Безперечно, захворюваність на COVID-19 зростає, тому, на мою особисту думку, потрібно зробити певні обмеження за кількістю людей, слідкувати за дотриманням ними соціальної дистанції і у разі невиконання санітарно-епідемічних вимог – штрафувати, але не потрібно повністю зупиняти туристичну діяльність саме в цей святковий період. Ми розуміємо, що в такому випадку дуже багато підприємств просто не зможуть пережити цю зиму, оскільки далі буде так званий «низький» сезон.

Звісно, тут кожен оцінює з точки зору специфіки діяльності певної індустрії, проте готелі, санаторії та відкриті локації з обмеженнями, але мають працювати. Для туристичного бізнесу, який тягне за собою й інші суміжні галузі, які так чи інакше отримують від нього зиск, локдаун неприйнятний. Фактично туризм у нас активно працює саме в такий святковий період – люди їздять відпочивати в гори та відвідують великі міста.

Другий дуже важливий момент: ми проти закриття кордонів України. Перше таке закриття у березні дуже вдарило по виїзних туроператорах, які були змушені пустими літаками летіти й забирати туристів. Попри великі ризики збанкрутувати, згодом вони таки відновили роботу і зараз здійснюють чартерні перельоти до певних курортних місць, хоч не так багато людей подорожує. Якщо ж наші кордони закрити знову, то другу кризу виїзні туристичні оператори можуть не пережити. Це може призвести до серії банкрутств та відповідно великої кількості невдоволених туристів.

Щодо іноземців, які приїжджають в Україну, то кількість випадків COVID-19 серед них мізерна. Заради цього вкотре псувати імідж України та створювати бар’єри немає сенсу. До того ж приїзд іноземців до України зменшився майже у чотири рази: 2,7 млн за 9 місяців 2020 року проти 10,7 млн у 2019-му за аналогічний період.

Водночас ми маємо чудовий приклад Туреччини – це країна, для якої важливий туризм. Там роблять абсолютно все, аби їхали туристи і забезпечують відповідні умови для комфортного та безпечного відпочинку туристів. Зараз вони активно рекламують свої гірськолижні курорти, а європейські країни їх закривають – це означає, що потенційний турист поїде в Туреччину. Якщо ми закриємо свої, то й наш турист поїде до Туреччини. Якщо ж ми закриємо кордони й не випустимо нашого туриста, то збанкротують виїзні туристичні оператори.

Кор.: Назвіть п’ять місць України, де можна добре відпочити взимку.

Мар'яна Олеськів: Славське, Пилипець, Боржава, Драгобрат, Красія, Мигове. Величезний плюс українських гірськолижних курортів, що вони пропонують не лише лижі, але й інші види відпочинку – в них є і тюбінг, і SPA. Зазначу, що в Україні тільки 3% людей катаються на лижах, це дуже мало. У нас є можливості, про які люди фактично не знають. Для бажаючих відпочити у містах, відвідати ковзанки і погуляти святково прикрашеними вулицями є всі обласні центри. Тернопіль, Чернівці, Івано-Франківськ, Львів, Чернігів, Ужгород – дуже чекають на свого туриста.

Кор.:  Які країни наразі відкриті для українців? Чи є ризики подорожі за кордон при введенні локдауну в Україні?

Мар'яна Олеськів: Ми рекомендуємо українцям мандрувати Україною. І не лише з міркувань безпеки, а й заради підтримки українського бізнесу, який сплачує податки. Треба дати йому можливість працювати, хоч і в умовах карантинних обмежень. Саме з цих податків йдуть соціальні виплати, покращується інфраструктура, будуються дороги. Це локальний бізнес, який ми підтримуємо, мандруючи Україною.

Перелік країн, відкритих для українців, можна побачити на порталі та на офіційному сайті МЗС. Там інформація постійно оновлюється.

Ризик подорожі за кордоном звичайно є: якщо людина там захворіє, то на відміну від України, де можна легко потрапити додому, перенести подорож чи скоротити її, за кордоном все набагато складніше.


Кор: Назвіть основні кроки для подолання наслідків COVID-19 для світового туризму.

Мар'яна Олеськів:   В першу чергу, це відкриття кордонів та запуск авіаперельотів. Ми точно розуміємо, що 2021-й не стане роком міжнародного туризму. Відновлення світового туризму відбуватиметься не раніше 2022 року. Враховуючи те, що навіть на сьогодні люди, які мають антитіла до COVID-19 могли б мандрувати, то в них просто немає можливості через закриті кордони. Якщо на початку пандемії йшлося про певний «паспорт здоров’я», то сьогодні ніхто не бере на себе й цих ризиків. Немає якоїсь єдиної системи, якій можна довіряти цим тестуванням. Це складний процес, з яким світ не стикався з часів епідемій у середньовіччі, проте тоді люди стільки не подорожували.

Зараз туризм – це повністю сформована галузь економіки, яка займає близько 10% ВВП світу. Це суттєва частина економіки, яка на сьогодні майже повністю зупинила свою роботу.

Нагадаємо, що для зимового відпочинку в Карпатах розробили 8 нових турів. Зазначається, що нові туристичні продукти покликані популяризувати зимовий відпочинок у Карпатах і створені в межах проєкту "52 вікенди на Івано-Франківщині".

Цікаво почитати: У світі все ще є країни без коронавірусу, де вони?

Читайте також:Утекти від метушні: на Львівщині відкрили Стежку митрополита Шептицького