У Франції почали будувати перші катери для українських прикордонників
Загалом планують закупити 20 патрульних суден
news-image
У Франції почали будувати перші з двадцяти патрульних катерів для української Морської охорони Держприкордонслужби. Корпус першого вже готовий на 50%, другого — на 30%.

Про це повідомила пресслужба ДПСУ.

Катери будують у межах українсько-французького рамкового договору з посилення системи морської безпеки та охорони кордону України.

Зазначається, що днями в адміністрації ДПСУ зустрілися з французькими представниками, щоб допомогти українським прикордонникам і французьким суднобудівникам (а згодом і українським) у комунікації.

Незалежно від зовнішніх факторів, зокрема від складної епідеміологічної ситуації в Україні та в європейських країнах, наше відомство докладе максимальних зусиль щодо втілення проєкту в життя і впевнене, що Україна найближчим часом отримає сучасні катери морської безпеки», — сказав директор Департаменту охорони державного кордону Леонід Баран.
У Франції почали будувати перші катери для українських прикордонників

Французька делегація ознайомила українців зі своїми виробничими потужностями. Сторони домовилися, що на початку весни 2021 року група українських експертів відбуде у Францію, щоб контролювати процес побудови катерів.

На нараді сторони також обговорили технічні питання комплектації катерів і навчання технічного персоналу та команд катерів, технічної підтримки, а також післяпродажного обслуговування.

Що за катери?

У листопаді 2019 року Україна та Франція уклали рамкову міжурядову угоду щодо офіційної підтримки в посиленні системи морської охорони та безпеки кордонів, яка передбачає закупівлю Україною 20 прикордонних патрульних катерів.

Протягом трьох років прикордонники мають отримати 20 катерів. Чверть замовлення буде виконана вітчизняним суднобудівним підприємством «Нібулон» за французькими технологіями. 

Довжина катерів 32 метри, максимальна швидкість — 30-32 вузли, автономність — приблизно тиждень, дальність плавання — 1200 морських миль.

Кораблі будуть розміщуватися в місцях постійної дислокації підрозділів морської охорони ДПСУ — Одеса, Маріуполь, Бердянськ, Ізмаїл та Кілія.

Захист морських кордонів України

Після втрати великої частини флоту під час окупації Росією Криму українська влада, міжнародні партнери та армія працюють над відновленням захисту морських кордонів України від агресора.

Так, у жовтні під час візиту президента Володимира Зеленського до Великої Британії Україна підписала меморандум про розбудову військово-морського флоту на суму 1,25 мільярда фунтів стерлінгів. За ці гроші в Україні планують побудувати дві військово-морські бази: одну на Чорному морі, іншу — на Азовському. Їх створюватимуть із залученням британських фахівців.

Тим часом Міністерство оборони України вирішило вже цього року закупити ракетні комплекси «Нептун», які нещодавно взяли за озброєння української армії. Головна мета нового комплексу — протидія російській агресії в Азовському та Чорному морях. Ці ракетні комплекси створені для стримування противника на морі. Дивізіони, озброєні «Нептунами», розташують у південних областях України, які мають вихід до узбережжя морів.

Раніше писали, що кораблі НАТО готуються до навчань у Чорному морі. Навчання сприятимуть досягненню цілей морської стратегії НАТО шляхом військово-морської присутності у зонах відповідальності НАТО.

Зазначимо, Ілон Маск шукає інженерів, які побудують плавучі космодроми для місій на Місяць і Марс. Потенційний працівник повинен мати ступінь бакалавра з механічної, аерокосмічної чи морської інженерії, а також від двох років досвіду проєктування, побудови плавучих систем.

Читайте також:У Львові розробляють універсальну димову шашку для ЗСУ