Сергій Гайдай: «Малих і середніх підприємців цінують там де влада – це сервіс для населення. Але не в Україні»
Кому потрібні касові апарати?
news-image

В Україні майже 2 млн ФОПів. Вони дають роботу 3 млн людей і створюють клас самозабезпечення громадян. про це написав відомий політтехнолог  Сергій Гайдай.

Також він зазанчив, що у розвинених країнах з мудрими урядами цей соціальний шар людей цінують і оберігають. Вони забезпечують економічну і соціальну стабільність держави. Мудра влада цих країн робить все, щоб створити умови чисельного збільшення цієї соціальної прошарку громадян.

Гайдай привів як приклад, що в грузинському податковому кодексі вони виділені в окрему категорію - мікробізнес. І держава не збирає з мікробізнесу податків. У Грузії вважають, що це самозабезпечуючі себе громадяни, які допомагають грузинській державі, знімаючи з неї навантаження платежів по соціальних допомогах, в разі потреби платити їм та їхнім сім'ям субсидії та інші дотації. А малий бізнес обкладається податком від 3% до 5%, не більше. У Грузії взагалі дуже проста і необтяжлива система оподаткування для будь-якого виду підприємців. Всього не більше п'яти видів податків. Це спадщина втілення ідей Бендукідзе.

Дрібних і середніх підприємців цінують там де влада - це сервіс для населення. Але не в Україні. Наша влада - це влада фіскалів. Їхня ідеологія мало чим відрізняється від партократів часів совка. Наші владні діячі вважають що підприємництво - злочинно. Ці ФОПи мають нахабство заробляти гроші і покривати податки. Вони займаються контрабандою. Їх потрібно контролювати і встановити над ними державний рекет, щоб будь-який державний чиновник регулярно міг знімати з них мзду з максимальною зручністю для себе", - констатує політтехнолог.

Гайдай запитує кому потрібні касові апарати.

Підприємцям? Вони створюють зручне середовище для розвитку бізнесу? Ні. Вони потрібні податківцям. Для їх комфорту, для їх благополуччя і для їх корупційного тиску на ФОПів

Автор зазначає, що за статистичними даними до контрабанди можуть за родом своєї діяльності бути причетними не більше 2% українських ФОПів. І не всі з цих двох відсотків займаються контрабандою. А в схемах ухилення від податків підозрюються не більше 3% ФОПів. І теж, цим займаються не всі з цих трьох відсотків.

Але наші фіскали в уряді вважають якщо ти ФОП - значить ти вже винен. У чому дурість зобов'язати всіх ФОПів придбати касові апарати і вести всі грошові розрахунки через нього?", - запитує політтехнолог.

Гайдай пояснює, що касовий апарат - це обладнання необхідне для торгівлі в магазині. Власники магазинів і так мають такі апарати. А для швачки по ремонту одягу, перукаря, косметолога або приватному сантехніку він не потрібен. Він потрібен податківцю для контролю за їхньою підприємницькою діяльністю. Хоча переважна більшість з них і так сьогодні справно платять податки.

Але їм пропонують за свій рахунок придбати дорогий нашийник, надіти на свій бізнес і поводок віддати в руки цілою зграї чиновників. Все це створення ще однієї плантації, де буде процвітати і панувати корупція податківців, різного роду інспекторів, пожежників і ментів", - зазначає політтехнолог.

На думку Гайдая, в результаті ФОПи отримують тиск корумпованого держапарату, протестують і йдуть в тінь

Коли ми позбудемося подібних реформаторів-Гетманцева у владі? Коли до управління країною прийдуть наші Бендукідзе? Знову потрібно йти на податковий майдан?", - запитує у влади політтехнолог.

Раніше повідомляли про повстання ФОПів біля Верховної Ради. Заблоковано рух центром міста. 

Фопи взяли під контроль Верховну Раду. Пряма трансляція.

Читайте також:Верховна Рада оточена. Рух перекрито. Податковий Майдан ФОПів. Пряма трансляція