Суспільство
10 грудня 2020
Ольга Стефанишина: «Напевно, наш уряд вірить, що COVID-19-таки випарується сам собою»
За словами експертки, цим бюджетом Уряд просто забирає в українців право на здоров’я та шанс на якісні медичні послуги, а лікарів - гідної зарплати.
news-image

Наступного року орієнтовно в березні через відсутність фінансування припиниться будь-яка медична допомога і виплати на боротьбу з COVID-19. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила Ольга Стефанишина, експертка із захисту прав пацієнтів, реформаторка у сфері медичних закупівель, народна депутатка від партії "Голос".

Бо в проекті бюджету дефіцит у 23 мільярди грн. Напевно, наш уряд вірить, що COVID-19-таки випарується сам собою Щоб зменшити катастрофічні витрати пацієнтів на лікування, потрібно додати в бюджет Програми медичних гарантій - 100 мільярдів гривень. Саме таким є дефіцит бюджету. Це означає, що НСЗУ не зможе суттєво підвищити тарифи на послуги, а також запровадити доплати за індикатори якості в медичній допомозі - екстренці - за дотримання правильних маршрутів пацієнтів, первинній допомозі - за вакцинацію тощо. Не зможуть суттєво підвищити зарплати і лікарям", - пише депутатка.

Крім того, НСЗУ буде змушене зменшити кількість послуг з ранньої діагностики раку. Ці захворювання є лідерами в переліку причин смертності в Україні.

Вчора відбулося засідання робочої групи бюджетного комітету, що опрацьовує перед другим читанням урядовий варіант Держбюджету-2021. Тут не було МОЗ і міністра Степанова, який би мав відстоювати гідні видатки на медицину і зарплати лікарям. Натомість був Мінфін, який категорично проти підвищення видатків на медицину. Від охорони здоров’я - була я сама. Очевидно, міністру легше не ходити на робочі наради і не допомагати реально підвищити бюджет на медицину. Набагато легше не голосувати за поганий бюджет і верещати з трибуни про зарплати лікарів, для яких ти сам нічого не зробив. Я особисто і весь комітет здоров’я нації, експерти та аналітики продовжуємо вимагати додаткових 102 мільярди на Програму медичних гарантій — це саме гроші на медичні послуги та ліки, які держава гарантує та повинна оплатити для населення", - додала пані Ольга.

За словами експертки, цим бюджетом Уряд просто забирає в українців право на здоров’я та шанс на якісні медичні послуги, а лікарів - гідної зарплати. 

З таким бюджетом жодних, наголошую - ЖОДНИХ поліпшень в охороні здоров’я наступного року не буде! Більше того, ми просто не впораємося з коронавірусом. Підкомітет завершився. Наші правки не підтримали. Наступний раунд - бюджетний комітет", - резюмувала Ольга Стефанишина.

 

Нагадаємо, системний аналітик Євген Істребін писав:«Як можна ввести заборону на планові госпіталізації, але при цьому всі кабаки, клуби, дискотеки продовжують «тусити». Експерт переконаний, що на фоні збільшення навантаження на медсистему вся ця "задумка" із карантином вихідного дня до одного місця.

Також раніше ми писали, що для тих, хто до цих пір в "танку" і не вірить в статистику по захворюваності на Covid, політтехнолог Олександр Кондратенко розповів у Фейсбук, яка насправді ситуація із госпіталізацією та лікуванням коронавірусу у столичних лікарнях на прикладі своєї мами.

До речі, щодо масок у час коронавірусної пандемії стався серйозний перегляд позиції медичної науки. Про це пише лікар, педіатр Євген Комаровський.

Читайте також:Мар’яна Олеськів: «Під час локдауну готелі, санаторії та відкриті локації з обмеженнями, але мають працювати»