Iнтерв’ю
11 грудня 2020
Головне для економіки — це зрозумілість і прогнозованість дій уряду - Сергій Надал
Ексклюзивне інтерв’ю з громадсько-політичним діячем, міським головою Тернополя Сергієм Надалом.
news-image

Ексклюзивне інтерв’ю з громадсько-політичним діячем, міським головою Тернополя Сергієм Надалом. 

Кор.: У вересні Ви відмовилися запроваджувати обмеження для «червоної зони» карантину. Вже у листопаді відмовилися виконувати вимогу «карантину вихідного дня». Чим зумовлене таке рішення та чи дало воно результати?

Сергій Надал: Ми повинні гарантувати безпеку і лікування тернополянам. Левову частку витрат на протидію пандемії коронавірусу, закупівлю ліків, обладнання, доплати лікарям, близько 90 % - це були витрати з місцевого бюджету. У Тернополі дві третини місцевого бюджету — це податки, які сплачує малий і середній бізнес. Якщо б у нас ввели обмеження “червоної зони”, тоді нам не було б чим фінансувати лікування людей. Крім того, як показав “весняний карантин”, карантин вводили для малого бізнесу, а “велюрові ресторани” продовжували спокійно працювати.
Друге — це відсутність системності і продуманості правил “червоної зони”, які запроваджував уряд. Зокрема, сотні людей, які влітку поверталися з відпусток з малими дітьми, з дітьми з інвалідністю не мали змоги вийти на станції “Тернопіль”. Крім того сама система віднесення до різних “зон” була недосконалою. На той момент Тернопіль робив суттєво більше тестів. Ще з весни у Тернополі регулярне тестування проходили усі групи ризику: лікарі, поліція, працівники комунальних підприємств. Тому частіше виявляли випадки захворювання. Переважна більшість проходила лікування вдома без ускладнень.
Кількість виявлених хворих - єдиний формальний показник, який використав уряд. При цьому не враховував, що Тернопіль робив в рази більше тестів, ніж інші регіони. Завантаженість ліжок була нижчою від передбаченої навіть нормативами уряду. Вживалися всі заходи безпеки. Ситуація була під контролем. Але основне — на той момент не було жодних компенсацій від держави для людей, які через “червону зону” втратили б доходи.
Карантин “вихідного дня” взагалі незрозуміле та неефективне рішення, яке лише нищить економіку. Більшість країн Європи відмовилось від цієї практики, як неефективної, бо люди на вихідні не контактують більше ніж у будень. За даними НБУ лише за 6 днів так званого “карантину” вихідного дня Україна втратила 300 млн доларів США. Добре, що зараз переміг здоровий глузд.

Кор.: Навесні ніхто не був готовий до введення карантину та й загалом до коронавірусу. Чи був Тернопіль готовий до червоної зони вже в серпні і яка ситуація зараз в лікарнях?

Сергій Надал: На початку березня, ще до введення карантину, коли про вірус ми дізналися із закордонних ЗМІ, ми зрозуміли, що нам треба якось із цим жити. Тому ми готувалися планово. Ще з кінця лютого працює оперативний штаб, який регулярно інформує про ситуацію у місті. Надає інформацію про заходи безпеки. Ми закуповували обладнання. Виділяли кошти на доплати лікарям, яких на той момент з державного бюджету не надійшло. Тобто загалом можу сказати, що у місті зробили все можливе. Це була спільна робота самоврядування, бізнесу, людей. Наприклад, на сьогодні Тернопіль обрав стратегію, коли у кожній лікарні, передбаченій для хворих на коронавірусну інфекцію, є власне виробництво кисню.

Кор.:  Чи зустрічалися Ви з представниками бізнесу в місті?

Сергій Надал: Так. Такі зустрічі відбуваються регулярно. Я вдячний тернопільським підприємцям. Без їхньої допомоги ми б не мали достатньої кількості ШВЛ, кисневих концентраторів. Ми також погоджуємо з підприємцями заходи, щоб це завдало меншої шкоди, бо зрозуміло, що підприємці це не лише податки, але й люди та їхні сім’ї.
Чим допомогла міська рада бізнесу в умовах економічної та карантинної кризи?
Те, що було в компетенції міської ради - нами зроблено. Ми звільнили від сплати за оренду комунального майна, прийняли рішення про звільнення від сплат єдиного податку для підприємців 1 і 2 груп, які припинили свою діяльність і закрились на період вимушеного карантину. Але потрібні комплексні дії на рівні держави. Наприклад, зниження загальнодержавних податків. Досі всі проблеми намагалися вирішити за рахунок місцевих громад.

Для прикладу, уряд планував скоротити всі місцеві податки і тим самим позбавити нас можливості фінансувати ту ж медицину. Тернопільські підприємці поставилися з розумінням до складної ситуації і багато нам допомогли, а самоврядування робить все, щоб було менше шкоди економіці. Всі ми, люди, бізнес, самоврядування — в одному човні.

Кор.: Як ставитеся до дистанційного навчання?

Сергій Надал: Позитивно, коли в цьому є критична необхідність. Такий варіант підходить для учнів старших класів.
Чи варто було починати навчальний рік в школах зважаючи на те, що всі очікували другу хвилю коронавірусу?
Це питання треба розділили на два. Перше — це сам процес навчання. Учням все ж таки потрібне очне навчання, особливо для молодших класів. Друге — треба розуміти, що, якщо дитина вдома, то з нею змушений залишатися мінімум хтось один з батьків. А батькам потрібно працювати, щоб утримувати сім’ї. Тому навчальний рік було розпочато з дотриманням усіх заходів безпеки.
Школи були забезпечені усіма необхідними засобами, антисептиками. Проводився температурний скринінг на вході у садочки. Навчальний процес був побудований так, щоб більше уроків проводили на свіжому повітрі, а класи навчалися у різні зміни, щоб зменшити контакти. Тобто були вжиті усі заходи безпеки. Як показує статистика — хворих серед дітей порівняно мало.

Кор.: Чи довелося відмовитися від деяких заходів на новорічно-різдвяні свята в Тернополі через коронавірус? Яких саме?

Сергій Надал: Тернопіль цього року святкуватиме скромніше, як і багато європейських міст таких, як Варшава, Гдиня, Нюрнберг, де обмежили різдвяні ярмарки. Однак буде святкова ілюмінація, будуть фотозони, де люди безпечно на свіжому повітрі зможуть сфотографуватися і отримати святковий настрій. Зекономлені кошти Тернопіль спрямував на підтримку медичної галузі.

Кор.: Які бачите шляхи виходу з економічної кризи в місті спричинену коронавірусом?

Сергій Надал: Головне для економіки — це зрозумілість і прогнозованість дій уряду. Обмежувальні заходи мають бути обґрунтовані, а підприємці заздалегідь попереджені про їхнє введення.
Якщо держава йде на карантин, то має передбачити пакет допомоги для людей хоча б 5000 грн на особу на харчування і 2000 грн на дитину. Передбачити безвідсоткові доступні кредити для бізнесу, який переживає складні часи.
Але краще не доводити ситуацію до карантину. Дотримуватися простих правил безпеки: мити часто руки, використовувати антисептики, уникати скупчень людей.
Міська рада активно працює над тим, щоб у Тернополі почали працювати нові виробництва, адже це і додаткові надходження у бюджет, і додаткові робочі місця для населення.

Нагадаємо, НБУ оцінив економічні втрати від посилення карантину. Нові обмеження призведуть до втрат близько 0,2 процентних пункти річного ВВП наступного року.

Також повідомляли, що кількість хворих у COVID-лікарнях збільшилася на 25% у листопаді. У листопаді госпіталізовані 63 958 пацієнтів. Ще понад 8,5 тис. продовжили розпочате у жовтні лікування.

Читайте також:13 514 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні